Un tren procedent del Maresme a l'estació d'Arc de Triomf, Barcelona. Foto: ACN
Un tren procedent del Maresme a l'estació d'Arc de Triomf, Barcelona. Foto: ACN

Els usuaris de transport públic triguen un 20% més a entrar a Barcelona que en vehicle privat

El RACC avisa que la xarxa de Rodalies del Maresme presenta una ocupació molt elevada, del 80% a primera hora del matí, i reclama augmentar freqüències i capacitats

Els usuaris de transport públic del Maresme i d'altres zones de la corona metropolitana triguen un 20% més a arribar a Barcelona que si ho fessin en vehicle privat, el que suposa 10 minuts més de mitjana. Així es desprèn d'un estudi del RACC que ha analitzat l'experiència de 1.100 ciutadans i que ha conclós que molts opten per la mobilitat col·lectiva per evitar les retencions i per la manca d'aparcament en arribar a destí. L'informe també ha avisat de l'elevada ocupació, del 80%, de la xarxa de Rodalies, FGC i el Bus Expréss a primera hora del matí. Per tot plegat, el RACC ha apostat per augmentar les freqüències i capacitats, completar la integració tarifària, estendre el Park&Ride i flexibilitzar la jornada laboral. A més, ha remarcat que les ZBE no han millorat l'ús del transport públic.

L’estudi ha rebut el nom ‘Anàlisi de l’experiència d’usuari al transport públic dels accessos a Barcelona’ i, a banda de les 1.100 enquestes fetes a usuaris, ha anàlitzat 42 de les 50 línies interurbanes amb més demanda de Rodalies, FGC i Bus Exprés amb destí Barcelona.

El president del RACC, Josep Mateu, ha explicat que hi ha diversos factors que són determinants per motivar els ciutadans a fer servir el transport col·lectiu. Ha destacat “la proximitat entre el domicili i la parada de transport públic; que hi hagi aparcament a destí, i la coneixença de la congestió de trànsit a primera hora del matí”. En aquest sentit, ha afegit que d’acord amb les dades recollides, l’ocupació de la xarxa en hora punta és molt elevada, situant-se en el 80% de mitjana a Rodalies i FGC i assolint “el límit de la seva capacitat” en alguns corredors ferroviaris, com els que connecten el Baix Llobregat o el Maresme amb la capital catalana.

Pel que fa al Bus Esprés, presenta una mitjana del 77% de places ocupades en hora punta. Les línies del Vallès són les que registren més demanda, amb un 82% d’ocupació, mentre que les del Maresme i el Baix Llobregat són les menys usades a primera hora del matí, situant-se al 27% de la seva capacitat.

10 minuts més de mitjana

L’informe del RACC també ha assenyalat que els usuaris de fora de Barcelona que han d’accedir en hora punta a la ciutat triguen de mitjana uns deu minuts més si ho fan en transport públic. Ho ha indicat Cristian Bardají, Director de l’Àrea Mobilitat del RACC, que ha assegurat que els enquestats han afirmat que, de mitjana, triguen uns 58 minuts en assolir el seus desplaçaments porta a porta. Tot i que aquesta dada és un 20% més elevada del que trigarien si es desplacessin en cotxe, Bardají ha explicat que opten pel transport col·lectiu perquè valoren més d’altres aspectes. “Invertir deu minuts més del seu temps no els penalitza”, ha assegurat el responsable de Mobilitat del RACC que ha remarcat que el 61% dels usuaris afirma disposar de vehicle privat i només el 34% diu tenir aparcament en el destí.

A banda, les dades també indiquen que el perfil majoritari, el 60%, correspon a persones joves, d’entre 21 i 40 anys. Alhora, mostren que el 97% dels que accedeixen a la ciutat a primera hora del matí són estudiants o treballadors. Així mateix, l'estudi conclou que més de la meitat dels usuaris, un 52%, fa un ús freqüent del transport públic interurbà, de forma que reconeix usar-lo quatre dies a la setmana o més.

Els usuaris aproven el servei de Rodalies

Els enquestats donen un aprovat general al servei de transport públic per entrar a Barcelona i el puntuen amb un 5,7 sobre 10. Amb tot, un 27% dels preguntats el suspèn. Per modes, el millor valorat és el de FGC, que obté un 5,9. El Bus Exprés rep un 5,8 i la xarxa de Rodalies un 5,5. Bardaji s’ha referit a aquesta darrera puntuació i ha reconegut que es tracta d’una xifra que “contrasta amb la realitat” i que evidencia que per a les persones que fan ús de Rodalies a diari el servei no és tan precari malgrat les habituals incidències que registra.

Més freqüència, capacitat i millor connexió amb les estacions

Per tot plegat, el RACC recomana incrementar les freqüències de pas i la capacitat a Rodalies; reforçar també el servei del Bus Exprés en les línies i horaris de major saturació i millorar la informació que rep l’usuari al llarg del viatge. També aposta per completar la integració tarifària a tota Catalunya; millorar la mobilitat de casa a l’estació per reduir el temps de desplaçament, amb places d’aparcament per a bicicletes i Vehicles de Mobilitat Personal a les estacions, o incentivant la compartició de cotxes. En aquest sentit, planteja estendre els punts de Park&Ride a les estacions metropolitanes; promoure l’ús del carril Bus Vao de baix cost als corredors del Baix Llobregat i del Delta del Llobregat; reorganitzar les parades de bus interurbà que hi ha a Barcelona i flexibilitzar les hores d’entrada a la feina i el teletreball.

Manca d’efectivitat de les ZBE

Preguntats sobre la implantació de la Zona de Baixes Emissions a les rondes de Barcelona, els responsables del RACC han coincidit a dir que la mesura no ha contribuït a millorar la mobilitat col·lectiva. Bardaji ha explicat que "s’han substituït 600.000 desplaçaments en vehicles més contaminants per d’altres menys contaminants", però que segueixen fent-se en cotxe privat. Així, ha afirmat que d’acord amb dades de la pàgina web de l’Ajuntament de Barcelona, l’any 2019 la mobilitat amb vehicle privat representava el 20,1% del total. “Ara la xifra és del 19,9%, és una variació molt minsa”, ha opinat.

Per la seva banda, el president del RACC, Josep Mateu, ha avisat que "el paraigües ambiental ha de ser coordinat entre tots i no desigual en funció de cada municipi". Ha dit que l'ens està a favor de les ZBE sempre i quan aquestes s'implantin tenint en compte els usuaris amb vehicles més antics i que probablement són els que tenen més recursos. "Ha de ser assequible", ha sentenciat. 

Comentaris (8)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive