Tècnics ambientals, pescadors, sector turístic i organitzacions ciutadanes han constituït la plataforma Preservem el Litoral, integrada dins la coordinadora Preservem el Maresme, per denunciar la situació de les platges de la comarca i el projecte previst pel Ministeri de Medi Ambient, que consisteix en el dragatge de sorra i la construcció d'espigons. Segons la nova plataforma, aquest és un projecte excessivament agressiu amb el territori i reclama un nou model de gestió del litoral. La plataforma ha fet arribar una proposta de moció als grups polítics d'Ajuntaments i Consell Comarcal perquè donin suport al seu posicionament i inicia una recollida de signatures en contra del projecte del Ministeri.
La plataforma denuncia la "imposició" del projecte del Ministeri de Medi Ambient ja que "pot modificar per sempre la morfologia de la costa, no assegura la regeneració de les platges i hipoteca la política d'ordenació del litoral". En aquest sentit, exigeix la "suspensió i moratòria" d'un projecte que "proposa aplicar pedaços provisionals sobre les seves conseqüències".
La plataforma també reclama l'elaboració d'un Pla del Litoral que impliqui tots els actors del territori, així com la creació d'una taula de gestió del litoral on s'integrin des de pescadors i sector turístic fins a tècnics i científics. Finalment reclama als ports de la comarca "el compliment de les actuacions amb 'by-pass' de sorres, tal com estableix la legislació".
En aquest sentit, la plataforma recorda que el litoral del Maresme i el delta de la Tordera "han patit més de mig segle d'intervencions insostenibles" i adverteix que el nou pla del Ministeri "torna a optar per intervencions basades en l'extracció de sorres del fons marí i la modificació de la morfologia del litoral amb la construcció d'espigons obviant una visió global".
El rebuig de Preservem el Litoral és total i a banda de les accions de caire institucional, es preveu també la convocatòria de mobilitzacions ciutadanes durant l'estiu. Tot i que no estan confirmades les dates es preveuen accions almenys a Pineda de Mar, Premià de Mar i Sant Pol de Mar, segons ha anunciat la plataforma.
-
Les claus
- Consideren que el dragatge de sorra i construcció d'espigons és molt agressiu
- Volen un nou model de gestió i demanen suport al Consell Comarcal i Ajuntaments
- Segons ells, el que vol el Ministeri pot modificar la morfologia de la costa per sempre
- Demanen crear un Pla del Litoral amb actors del territori per traçar el camí a seguir
-
Comentaris