Protestes contra el perllongament de la C-32. Foto: ACN
Notícies relacionades
Protestes contra el perllongament de la C-32. Foto: ACN

capgros.com / ACN

El TSJC anul·la el projecte de perllongament de la C-32

L'autopista maresmenca havia de perllongar-se fins a Blanes i Lloret de Mar però els tribunals han anul·lat el projecte per motius ambientals

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat el projecte de perllongament de la C-32 entre Blanes i Lloret de Mar (Selva) que la Generalitat va aprovar el 2018. L'alt tribunal estima el contenciós que van interposar diverses entitats ecologistes (entre les quals, SOS Lloret, Salvem Pinya de Rosa o la Ieden) perquè l'estudi d'impacte ambiental, que avalava el traçat escollit, no s'ajusta a allò que marca la Llei del Canvi Climàtic. El juliol del 2019, el TSJC ja va fer aturar les obres de manera cautelar (que havien començat, entre d'altres, amb tales d'arbres al paratge del Vilar). Aquest era el segon projecte de perllongament de la C-32 que la Generalitat tirava endavant.

El TSJC ha estimat el recurs presentat pels ecologistes i ha anul·lat el projecte de perllongament de la C-32 entre Blanes i Lloret de Mar. Després d'anys de batalla judicial, les entitats que s'hi oposaven han guanyat, almenys de moment, el litigi. El tribunal conclou que l'estudi d'impacte ambiental del projecte no va tenir en compte el factor del canvi climàtic en els termes previstos per llei i "aplicables" en aquest cas.

L'alt tribunal ja va ordenar que s'aturessin cautelarment les obres l'any 2019, quan s'havien començat els treballs previs sobre el terreny amb tales d'arbres al paratge del Vilar i en d'altres punts. Aleshores, va estimar parcialment la petició dels ecologistes i va concloure que l'estudi ambiental, que avalava el traçat de l'alternativa 2 escollida per Territori, tenia deficiències. Entre elles, precisament, que no s'ajustava a allò que marca la Llei del Canvi Climàtic. Aquest era el segon projecte que la Generalitat impulsava. El juliol del 2017, el mateix TSJC ja havia suspès el primer.

La C-32 al seu pas per l'Alt Maresme, a Calella i Pineda. Foto: ACN

La C-32 al seu pas per l'Alt Maresme, a Calella i Pineda. Foto: ACN

Ara, el tribunal ha entrat en el fons de la qüestió i ha dictat sentència. Al llarg de 58 pàgines, desgrana els arguments d'uns i altres i conclou que el projecte no complia amb el que establia la llei. En concret, considera que el factor del canvi climàtic no s'ha tingut en compte i recorda que la Llei 16/2017 és aplicable en la planificació de projectes constructius de "transport", que es desenvolupin a Catalunya, i que han d'incorporar, "en el marc de l'avaluació ambiental de plans i projectes, l'anàlisi de vulnerabilitat als impactes del canvi climàtic i l'establiment de mecanismes de seguiment".

"L'anàlisi ha d'avaluar, com a mínim, l'impacte sobre la nova infraestructura de fenòmens meteorològics extrems i de falta de subministraments, i el sistema de monitorització de mesures", afegeix. En aquest sentit, remarca que "podem avançar que no s'han complert les prescripcions" de la llei. Una llei, insisteix, que "per la seva pròpia naturalesa" és "imperativa". "Però aquesta imperativitat resulta encara més justificada per les raons que ofereix la seva exposició de motius que han d'informar la seva aplicació tenint en compte que representen l'interès públic", argumenta el tribunal.

En aquest sentit, remarca que l'avaluació ha de recollir, per a cadascuna de les alternatives, una estimació de les emissions de gasos d'efecte hivernacle. A més, constata la "necessitat" d'incloure també una alternativa '0',  també qualifica "d'imperativa", "encara que impliqui deixar les coses com estan perquè s'està salvaguardant l'encert en l'elecció de l'alternativa".

D'altra banda, el tribunal remarca que tot i que l'administració va al·legar, en el moment en què es van adoptar les mesures cautelars, que l'estudi hidrològic inclòs a l'expedient equivalia a l'avaluació d'anàlisi de vulnerabilitat de la infraestructura davant de fenòmens extrems, el tribunal ja li va respondre –en fase aclaratòria-, que no estava "complet". Per tot plegat, estima el recurs i anul·la els actes impugnats, tot i que no imposa costes tenint en compte que el cas "presentava seriosos dubtes". Contra la sentència es pot interposar un recurs de cassació.

El projecte aturat preveia la construcció d’un tram de 6,7 quilòmetres d’un carril per sentit i un tercer carril reversible, segons les necessitats del trànsit. A més, contemplava la construcció de dos túnels i cinc viaductes. L'Ajuntament de Blanes ha emès un comunicat en conèixer la sentència assegurant que estan satisfets.

Comentaris (2)

Mataroní empipat Fa 20 dies
Llastima, era un eix molt i molt necessari. Aquests anti "tot", que si no al port, no al aeroport, no a la autopista, no, no i no! tindríen que fer un pensament, i si tant poc els hi agrada el progrés, anar a viure a una dels milers de masies abandonades sense llum ni serveis perque puguin viure la seva vida de cumbayà en mig de la natura, preservar que res no canvíi a aquestes masíes i convertir-se en uns Amish mediterranis que a sobre portaràn turisme!.
rius Fa 21 dies
pero alguien ha visto las caravanas que se forman en ese tramo tan necesario desde hace decadas? y ya no digamos en verano y con mucha gente trabajando afectada por culpa del turismo y segundas residencias, es para flipar que unos pocos puedan echar al traste el sentido comun de la mayoria. y para risa lo del juez que no se tenia en cuenta el cambio climatico, entonces a partir de ahora no se construirá ninguna carretera mas, claro ni las mas necesarias, nivelazo

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive