La reducció de la mobilitat durant la crisi del coronavirus hauria de tenir continuïtat amb el teletreball. Foto: R.Gallofré
La reducció de la mobilitat durant la crisi del coronavirus hauria de tenir continuïtat amb el teletreball. Foto: R.Gallofré

El teletreball, un aliat contra el canvi climàtic al Maresme

La implementació del teletreball ha de permetre estalviar part de 482 tones de CO2 emissions diàries

El teletreball va arribar pràcticament de la nit al dia per a moltes empreses i molts treballadors, en motiu de l’adveniment de la pandèmia de la Covid-19. S’ha volgut estimular i promoure des del punt de vista epidemiològic, també econòmic però també és una aposta necessària a nivell climatològic. Si el 10% dels treballadors maresmencs s’estalvien d’agafar el cotxe les emissions es deixen en 48 tones de CO2 al dia. No és pas una dada menor.

El Consell Comarcal del Maresme es fa ressò d’un estudi que quantifica les emissions que suposen els desplaçaments per carretera en transport privat i que situa el combat de les causes pròpies del canvi climàtic com un dels eixos necessaris d’actuació. El Maresme, per la seva orografia, és una de les comarques catalanes més vulnerables als efectes dels canvi climàtic i cal començar a prendre mesures encaminades a la seva mitigació i adaptació.

207.940 desplaçaments al dia

Segons l’enquesta realitzada per l’IERMB (Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona), el Maresme va comptabilitzar l’any passat 207.940 desplaçaments en vehicle privat per motius laborals, tant dins de la comarca com per desplaçar-se a Barcelona o altres comarques. Amb una mitjana de 20 km per recorregut, les maresmenques i maresmencs van fer 4.158.800 quilòmetres al dia en vehicle privat, una xifra que equival a l’emissió diària de 482 tones de CO2.

A partir d’aquí, el Consell fa números i estima que amb un 10% de teletreball es deixen d’emetre a l’atmosfera 48 tones de CO2 diàries. “El benefici és clar: menys contaminació, menys soroll, més qualitat de vida i un millor entorn” assegura Jordi Bonet, tècnic del Servei comarcal de Canvi Climàtic, que alerta que “cal fer una aposta decidida per facilitar el trasllat de les persones en transport públic i dissenyar circuits de mobilitat sostenible. En aquest sentit, cal aplaudir la filosofia que mou el Pacte per la mobilitat sostenible del Maresme aprovat aquest mes per la Mesa de Mobilitat del Maresme”.

Aquest pacte té com a objectiu passar del 37% d’utilització del transport públic en els desplaçaments a Barcelona al 42%. Aquesta i altres mesures suposaran, d’acomplir-se,  la reducció del 13% de les actuals emissions de CO2 i al voltant del 25% de les emissions d’òxids de nitrogen i altres partícules.

Preservem el Maresme mostra la seva desconfiança en com es resoldrà la mobilitat sense peatges. Foto: R. Gallofré

Menys transport és també menys emissions. Foto: R. Gallofré


Els compromisos del Consell Comarcal

En aquesta línia el Ple del Consell Comarcal ha aprovat per unanimitat l’adhesió del Consell Comarcal als compromisos d’Acció Climàtica impulsats a principis d’any per la Generalitat. És un acord mitjançant el qual l’administració comarcal es compromet a emprendre mesures dins del seu àmbit d’actuació per contribuir a assolir la neutralitat de les emissions de carboni abans de 2050. La primera serà avaluar l’impacte de la seva activitat en l’emissió de gasos amb efecte hivernacle i posar les mesures per anar-los reduint. Tanmateix, el Consell Comarcal es compromet a impulsar, en un termini màxim de 5 anys, la transició energètica tant en il·luminació com en climatització i en l’activitat productiva. A la vegada, fa una aposta pels principis de l’economia circular i per reduir l’impacte climàtic de la mobilitat que genera. 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive