La neta del soldat republicà Andreu Flores. Foto: ACN
La neta del soldat republicà Andreu Flores. Foto: ACN

Capgròs.com - ACN

Un soldat republicà que torna a Arenys 84 anys després

La família del soldat republicà Andreu Flores recupera les restes provinents d’una fosa de la Batalla de l’Ebre després gràcies a una mostra d'ADN

La família del soldat republicà Andreu Flores Flores no sabia pràcticament res d'ell fins fa pocs anys. Va néixer el 1908 a un poble d'Almeria, però va acabar fent vida a Arenys de Mar. Amb el seu fill Josep acabat de néixer, va ser cridat a files i la seva desaparició es va convertir un tema tabú a la família. Els darrers anys, però, els nets han liderat la seva recerca i ara, 84 anys després de la seva mort, l'han pogut trobar gràcies a una mo

stra d'ADN que el pare va deixar al programa d'identificació genètica de la Generalitat. Flores va caure a la batalla de l'Ebre, l'agost de 1938, i estava enterrat a la fossa del mas de Santa Magdalena, a Mora d'Ebre. Aquest diumenge el traslladen al nínxol familiar del cementiri d'Arenys de Munt.

Final a un silenci de dècades

L'interès de la segona generació de la família Flores es va despertar l'any 2009, arran d'un homenatge que l'Ajuntament d'Arenys de Munt va fer als caiguts en el 70è aniversari de la fi de la guerra. Els Flores d'Arenys hi van ser convidats davant la possibilitat que l'Andreu Flores Flores fos familiar seu. Després de dècades de silenci en el sí de la família, aquell acte va servir perquè els nets del soldat comencessin a indagar. A l'arxiu d'Arenys de Munt de seguida van poder confirmar que aquell home era el seu avi, gràcies a un expedient d'orfes de guerra que l'àvia havia demanat per al seu fill, l'any 1944.

En aquell expedient donen també amb una segona pista clau per seguir amb la cerca. Andreu Flores Flores va morir a la batalla de l'Ebre, segons reflecteix la documentació a partir del testimoni de dos homes del mateix escamot. El 2010 els nets ja decideixen inscriure'l al cens de persones desaparegudes de la Generalitat per mirar de recopilar més informació.

f94ff048 dca4 488f b0b1 9c45d7cd4e52

Foto familiar d'Andreu Flores

La clau, la mostra d’ADN

El pas definitiu, però, va arribar el 2016, quan el fill d'Andreu Flores, en Josep –va morir el 2018–, va  acabar accedint a donar una mostra d'ADN al programa d'identificació genètica de la Generalitat, a l'hospital de Vall d'Hebron. La trucada que esperava la família va acabar arribant el 31 de gener d'aquest any, sis anys després. L'havien trobat a Mora d'Ebre.

La fossa de Santa Magdalena és la més gran oberta mai a Catalunya. S'hi ha recuperat 177 cossos, però cap d'ells havia estat identificat. La fossa estava associada a un hospital de campanya de l'exèrcit republicà i, a més dels cossos, s'hi troba també un llibret amb anotacions d'un dels metges que hi va treballar, Miquel Gras, que fa noves revelacions.

Segons relata la llibreta del doctor Gras, Andreu Flores va rebre un tret al cap i va morir després de ser intervingut a l'hospital de campanya. Era el 18 d'agost de 1938. "Per nosaltres es rescatar-lo de l'oblit. Portava més de 80 anys enterrat en una fossa de qualsevol manera", celebra ara una de les netes, Jèssica Flores.


Reconstruir-ne la vida

Amb el retorn del cos a casa, però, la feina de la família no s'acaba. De l'avi en saben ben poca cosa. Era enguixador i va morir a la guerra, però no saben res del seu passat a Cuevas del Almanzora, el poble d'Almeria on va néixer, ni tampoc com i perquè va arribar a Catalunya. "Ara tenim curiositat per saber qui era", confessa la neta.

La família explica que seguirà regirant en els arxius d'Arenys de Mar, d'Arenys de Munt i de Canet de Mar, on saben que va fer vida, i es plantegen també viatjar algun dia a Almeria per seguir rascant en el passat de l'avi Flores. "Volem saber qui som i d'on venim" explica Jèssica Flores.

Més enllà de la curiositat personal, però, la família es planteja aquesta recerca i la recuperació del cos de l'avi com un acte de "dignitat" per tots els republicans que van lluitar per uns "ideals dignes". És, diu Jèssica Flores, una "qüestió de justícia". A més, la família aconsegueix "tancar el dol" i "dignificar" la figura de l'avi que mai van conèixer.

Arxivat a:

Comentaris (4)

Mackey Fa 1 any
La memòria històrica és només una mamella que ha creat l'estat per repartir diners i 'enchufar' a uns quants amiguets què van xupan de la mamella. OK?
Desmemoriat Fa 1 any
La memòria històrica NO EXISTEIX, exiteix la història que és el relat cientiic del fets que han ocurregut en un determinat lloc i temps. En el record de cada persona què ha viscut aquells fets hi pot haver una coincidència amb altres persones però quan ens remontem a fets per exemple de la edat mitjana, ninguú en parla de la memòria històrica. Es parla de història i prou.
Eugenia Mugnani Ranea Fa 1 any
Perdonen... pero no regresó el soldado, sino sus restos.
El desmemoriat Fa 1 any
Confonen la memòria històrica amb el record d'aquella época. Quina manipulació. De tota manera molt bé si el localitzan i la familia l'enterra al seu poble.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive