M.Coll

Sobrequés encoratja a debatre sobre les idees d'Ernest Lluch

L'historiador protagonitza l'acte principal de l'homenatge de Vilassar de Mar al ministre socialista assassinat

El catedràtic d'història de la Universitat Autònoma de Barcelona i director del Museu d'Història de Catalunya, Jaume Sobrequés, ha reivindicat aquesta nit en una conferència a Vilassar de Mar, el dret d'Ernest Lluch a ser criticat i rebatut en les seves idees i teories. “Amb un final tan tràgic com aquell era natural que sobre Lluch s'escrivís de forma tan positiva, però una persona com ell no és mereixedora d'escrits tan acrítics, ja que ell no era partidari de les santificacions”, ha manifestat l'historiador i amic de l'homenatjat. I ha afegit: “Algun dia haurem de debatre les seves idees perquè sinó seria rebatre-li un dret que ell en vida defensava”.

L'historiador, que compartia moltes afinitats amb l'exministra, com per exemple ser militants del Partit Socialista de Catalunya i fervents barcelonistes, ha traçat una figura molt polièdrica, humana i intel·lectual de Lluch. Sobrequés ha elogiat l'obra intel·lectual de l'historiador i economista i ha explicat algunes anècdotes de quan van compartir campanyes electorals els anys 1977, 1979 i 1982, moments en què un era diputat i l'altre senador per Girona.

Concretament del Lluch polític, Sobrequès ha destacat la seva voluntat de mantenir unit el partit malgrat ser-ne un dels principals membres revels. “Lluch mai va caure en fer un seguiment cec a les consignes del partit, però tampoc mai va mostrar suficientment les seves idees personals perquè els nostres contrincants poguessin entreveure desavinences dins la formació”. La xerrada del catedràtic, seguida per una cinquantena de vilassarencs, entre ells la viuda i una de les filles de l'homenatjat, ha finalitzat amb una contundent sentència: “persones com l'Ernest Lluch no moriran mai perquè ens queda la seva obra científica i periodística i ens queda un testimoni de gran humanitat i estimació”.

Totes aquestes manifestacions han tingut lloc en el marc de la presentació del quart volum de l'obra “Ernest Lluch opina. Articles de premsa”, un recull de quince escrits periodístics de temàtica molt diversa publicats a La Vanguardia entre els anys 1994 i 1998 i actualment editats conjuntament per aquest rotatiu i l'Ajuntament de Vilassar de Mar. Aquest ha estat el primer acte d'un programa organitzat pel consistori municipal i la Fundació Ernest Lluch per a commemorar el quart aniversari de l'assassinat del polític. A part d'una exposició de contes per la pau instal·lada a la biblioteca municipal, el concert de Santa Cecília del proper divendres 26 de novembre estarà dedicat a Lluch i el diumenge 28 de novembre a la sala de plens de la casa consistorial es farà la lectura del veredicte de la segona edició de la Beca d'Investigació Ernest Lluch per seguidament presentar l'estudi realitzat a partir de la primera edició d'aquesta convocatòria.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive