L'alcalde de Cabrera de Mar, Jordi Mir (CiU), considera que "s'obre una nova etapa" per a la regeneració de les platges del Maresme. "La nostra satisfacció és continguda, serà plena si s'escurcen els terminis i es concreta del tot el finançament", afirma Mir, portaveu dels municipis del Baix Maresme en el grup de treball de la Generalitat i el Consell Comarcal en aquest àmbit. Ho afirma després de la presentació, per part de la Direcció General de Costes, d'un nou pla que preveu aportar 30 milions d'euros en 15 anys per acabar amb aquest problema.
La proposta del Ministeri, basada en la construcció de diferents dics en els quals recolzar l'aportació de sorra, els satisfà perquè "per fi presenta una solució duradora, pensada en el llarg termini". Es tracta d'un projecte que es contraposa a les "solucions a pedaços" realitzades fins ara i que no han donat resultats estables. Però Mir expressa la preocupació dels alcaldes maresmencs pels terminis establerts. "15 anys creiem que són massa", afirma. I també perquè no s'acaba d'aclarir d'on sortiran els diners.
Que ho paguin els ports
L'Estat aportarà un mínim de 30 milions, que poden ser més segons la disponibilitat pressupostària, mentre que els 20 milions restants han de sortir d'un altre lloc. "Ens van insinuar diferents possibilitats, i una de molt clara és la dels ports esportius, als quals el contracte de concessió els obliga cada any a pagar el byupass de sorra de llevant a ponent", constata Mir. El que tenen molt clar els alcaldes és que els Ajuntaments no han de posar ni un cèntim d'euro en aquesta operació. "Nosaltres en som les víctimes absolutes, en cap cas els causants, així que els consistoris de cap manera han de pagar", resol Mir.
Com a alcalde de Cabrera de Mar, Mir llista els perjudicis que suposen per a un municipi costaner del Maresme la pèrdua de sorra de cada any a les platges. Perjudicis econòmics, ja que els limita la capacitat de licitar bars de platja i redueix els ingressos a l'estiu; problemes de seguretat, no tan sols en la infraestructura ferroviària (els temporals fan que les onades aturin el trànsit de trens) sinó perquè hi ha accessos a la platja que a l'hivern desemboquen directament en el mar; i les evidents afectacions mediambientals i paisatgístiques. Problemes als quals espera que el nou projecte doni solucions.
-
Els problemes de la pèrdua de sorra
- Perjudicis econòmis (es limita la capacitat de licitar bars de platja)
- Afectacions al transport (es talla la circulació dels trens quan hi ha temporal)
- Problemes de seguretat (accessos a la platja que a l'hivern donen directament al mar)
- Problemes mediambientals i paisatgístics
-
Comentaris