Amb l'objectiu de preservar la cohesió social i el teixit productiu de Sant Vicenç de Montalt davant la situació generada pel coronavirus, l'Ajuntament de la població del Maresme ha impulsat un pla de contingència format per diferents mesures. Es tracta del programa econòmic municipal més gran que mai s'ha posat en marxa per atendre una crisi d'emergència.
En total l'Ajuntament mobilitzarà més de 200.000 euros per fer front als efectes d'aquesta pandèmia. Aquesta quantitat econòmica es materialitzarà a través de diverses vies.
100.000 euros en ajuts directes, que s'ampliaran en la mesura que sigui necessari, i que tindran tres línies d'actuació
- Una línia d'ajuts extraordinaris destinats a les famílies que s'estan veient afectades per l'actual crisi sanitària i econòmica provocada per la Covid-19. Aquesta borsa d'ajuts es divideix en tres grups depenent del tipus de despesa subvencionable: lloguer de la vivenda (fins a 1.000 euros), alimentació bàsica (fins a 500 euros) i subministres bàsics (fins a 500 euros). La convocatòria es va obrir el passat 23 de març i els ajuts es poden sol·licitar durant un termini inicial de tres mesos, revisable a l'alça. Fins al moment, ja s'han atorgat un total de 14.233 euros
- Una segona línia d'ajuts extraordinaris destinats als autònoms o empreses amb local comercial al municipi, que hagin hagut de cessar la seva activitat, com a conseqüència dels efectes de la Covid-19. La quantia de l'ajut pot ser d'un màxim de 1.000 euros i les despeses subvencionables són el lloguer del local i els subministres referenciats al local (aigua, electricitat, gas, altres combustibles, si s'escau). La convocatòria es va obrir el passat 26 d'abril i els ajuts es poden sol·licitar fins al 31 de juliol. Fins al moment, no s'ha atorgat encara cap ajut d'aquesta línia, però és preveu destinar 50.000 euros per ajudar a pal·liar els efectes de la crisi sanitària en el teixit productiu local.
- I una tercera línia d'ajuts extraordinaris destinada a donar suport a les entitats esportives del municipi que han hagut de cessar les seves activitats a causa de les restriccions de l'estat d'alarma. La convocatòria s'obrirà així que s'hagin aprovat les bases. Per a aquesta línia d'ajuts es preveu destinar-hi un total de 16.000 euros.
Treballs de desinfecció de l'espai públic
Des de l'inici de la pandèmia la Brigada Municipal ve realitzant tasques intensives de neteja i desinfecció a l'espai públic i el mobiliari urbà del municipi amb especial incidència a les zones més concorregudes i sensibles (zones d'accés a comerços, consultoris mèdics, residències…) per evitar els contagis. Fins al moment, l'Ajuntament ha destinat un total de 7.989 euros a treballs de desinfecció i es preveu una nova inversió de 5.000 euros.
Compra de material sanitari i equips de protecció
L'Ajuntament ha adquirit material sanitari, productes farmacèutics i equips de protecció per protegir els treballadors municipals, personal de comerços i residències i població davant el coronavirus. Fins al moment, s'han destinat 34.849 euros a la compra d'aquest tipus de material i es preveu que s'hauran d'invertir 16.000 euros més.
Implantació del teletreball per als empleats municipals
S'han habilitat els sistemes informàtics municipals perquè els empleats públics puguin continuar amb la seva tasca laboral des de casa. Des de l'entrada en vigor de l'estat d'alarma, gairebé tots els treballadors municipals estan fent teletreball, excepte el personal dels serveis que han estat declarat essencials. El cost inicial de la implantació del teletreball ha estat de 2.368 euros. La previsió és que el cost final sobrepassi els 8.000 euros.
Adaptació d'edificis municipals
De manera gradual, a mesura que vagin avançant les fases del pla de desconfinament, diferents equipaments municipals tornaran a obrir portes, i prèviament caldrà realitzar treballs d'adequació -instal·lació de pantalles, senyalització...- per garantir la seguretat tant del personal com dels ciutadans i ciutadanes que en facin ús. Per a aquest concepte, l'Ajuntament té prevista una despesa de 7.500 euros.
Gratificacions puntuals a treballadors públics
L'Ajuntament ha volgut recompensar amb un plus econòmic puntual al personal municipal que desenvolupa la seva feina en serveis que han estat declarats essencials (Policia Local, Brigada Municipal, Informàtica i Comunicació) i també a personal que, tot i no formar part dels serveis essencials, està realitzant tasques directes de gestió de la pandèmia (àrees de Serveis socials i Sanitat). Aquests treballadors i treballadores continuen treballant a peu de carrer i/o en contacte directe amb la ciutadania o bé han hagut d'ampliar la seva jornada habitual per poder atendre l'important volum de feina que està generant la gestió de la crisi. L'import total d'aquestes gratificacions puntuals ascendeix a 19.000 euros.
Aquest esforç de l'Ajuntament busca donar suport a famílies, treballadors, comerciants, autònoms i pimes locals i facilitar en la mesura del possible un escenari de ràpida recuperació post-crisi.
A banda de la despesa de més de 200.000 euros, l'Ajuntament també haurà d'assumir una reducció dels seus ingressos, ja que deixarà de cobrar alguns tributs i preus públics com rebuts de l'Escola Bressol, l'Escola de Música i les Activitats Esportives; la part proporcional de taxes que afecten directament al teixit productiu local com la de terrasses o la dels paradistes del mercat setmanal, i també disminuirà la recaptació de la zona blava, ja que des de l'inici de l'estat d'alarma el consistori va decidir establir-ne la gratuïtat.
Així mateix, s'estan estudiant mesures per pal·liar la reducció d'ingressos que patiran els titulars de les guinguetes de la platja i del parc dels Germans Gabrielistes i del bar de la Piscina Municipal.
Comentaris