La Festa de Sant Roc d’Arenys de Mar. Foto: arenys.cat
La Festa de Sant Roc d’Arenys de Mar. Foto: arenys.cat

La Festa de Sant Roc d’Arenys de Mar, Festa Patrimonial d’Interès Nacional

La Festa d’agost de la localitat, amb el protagonisme dels macips, rep la màxima consideració catalana

Màxim reconeixement català a la Festa de Sant Roc d’Arenys de Mar. La segona festa de la localitat del Maresme (la Festa Major és Sant Zenon) ha estat declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya. Ho ha decidit aquest dimarts el, a proposta de la consellera de Cultura. Aquesta mesura vol preservar una manifestació de cultura popular molt arrelada en el seu territori.

La Festa de Sant Roc d’Arenys de Mar, tot i no ser una manifestació especialment multitudinària, és una de les que actualment té més popularitat i seguiment. Es converteix en la segona festa del Maresme d'adquirir el reconeixement de Festa Patrimonial d'Interès Nacional, després de Les Santes de Mataró

La tradició popular atribueix a Sant Roc la fi de l’epidèmia de pesta de l’any 1607. El poble va invocar la seva protecció, i el dia de la seva festivitat va ser el primer que no es va produir cap més mort. En agraïment, la població va fer el vot de vila, una prometença a celebrar cada any perpètuament la festivitat de Sant Roc com a prova de la devoció professada vers el sant. Tot i això, diverses investigacions recents confirmen que la festa ja es podria haver celebrat amb tota solemnitat abans de l’erecció de la parròquia de Sant Maria d’Arenys, l’any 1575.

Vídeo de Sant Roc

La festa dels macips

Actualment, la Festa de Sant Roc és la festa major petita d’Arenys de Mar. El dia central és el 16 d’agost, festivitat de Sant Roc. De bon matí, els macips, noies i nois fadrins de la vila, es troben per vestir-se i preparar el material. A les 8 del matí, just abans de sortir pels carrers i cases de la vila, fan l’ofrena i el cant dels goigs a l’església parroquial. El rector fa una benedicció i els macips prenen el compromís de renovar el Vot de Vila

A continuació, fotografia de família i de colles, repic de campanes i llançament de petards per despertar el poble i anunciar l’arribada de la festa. Al llarg de les jornades del 14 i 15 d’agost s’organitzen diferents activitats lúdiques i culturals en el programa de la festa.

Els macips, de Xavi Salbanyà

Dos macips, per Sant Roc. Foto. Xavi Salbanyà

Els elements d’interès

Els elements festius d’interès de la festa són l’Ofrena, els Goigs i la Capta. L’Ofrena a Sant Roc és un acte litúrgic presidit pel rector, el qual s’inicia amb l’entrada dels macipets amb les alfàbregues que ofereixen al sant. Tot darrere, un parell de macips entren acompanyats pels flabiolaires i la bandera de la confraria que queda col·locada a l’altar. L’acte compta amb cant de salms, lectures i pregàries que evoquen el paper dels macips com a enviats a fomentar la pau i l a fraternitat entre els arenyencs. El moment culminant és quan un macip, en nom del col·lectiu, fa el manifest per renovar el compromís del jovent a l’hora de mantenir la promesa popular i la festa. L’acte finalitza amb els Goigs de Sant Roc, que són cantats a l’església de Santa Maria pels macips i la resta d’assistents. Prèviament a la festa, s’organitza un taller per aprendre’ls i perfeccionar el cant. 

La Capta és un altre element rellevant, antigament els mossos del poble tenien la responsabilitat de fer la col·lecta, que es feia abans de dinar. Actualment, acabada l’Ofrena se n’encarreguen els macips, els quals porten almorratxes guarnides amb alfàbrega i plenes d’aigua perfumada. Al segle XIX se’ls afegiren les captadores, que recullen els diners amb safates adornades. Des del 2005, les noies també poden ser macipes. La funció de recollir els diners l’han assumida els macipets, nens i nenes, entre 8 i 12 anys.

Antigament, la confraria de Sant Roc era la responsable de l’organització, però des de l’any 2006 se n’encarrega el Patronat de Sant Roc, que va substituir la Junta Rectora que organitzava la festa des del 1972.

 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive