Moment de la detenció de l'alcalde de Cabrera, Jordi Mir, per la seva suposada relació amb l'operació 'Volhov'. Foto: Jordi Pujolar - ACN
Moment de la detenció de l'alcalde de Cabrera, Jordi Mir, per la seva suposada relació amb l'operació 'Volhov'. Foto: Jordi Pujolar - ACN

Capgròs.com - ACN

La relació entre l'operació 'Volhov' i Cabrera, al detall

El jutge apunta al l’exconseller Xavier Vendrell i la seva relació i influencia sobre l’Ajuntament maresmenc per forçar el projecte d'un centre a la Villa Bugatti

La interlocutòria d'escorcoll de les dependències de l'empresari i exconseller d'ERC Xavier Vendrell, en el marc de l'operació 'Volhov', apunta diversos possibles delictes de tràfic d'influències per beneficiar les seves empreses mitjançant subvencions i adjudicacions públiques. En concret, se centra en la Conselleria d'Educació, la de Salut i l'Ajuntament de Cabrera de Mar, on Vendrell volia construir una escola.

Vendrell contactava directament amb alts càrrecs per agilitzar certs tràmits i criticava els que hi posaven traves, segons les converses telefòniques interceptades per la Guàrdia Civil i a les quals el magistrat del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, dona plena credibilitat.

El projecte a la Villa Bugatti

Vendrell presideix la Fundació Pedagògica El Brot, que té una escola d'educació especial a Sant Joan Despí (Baix Llobregat) i en volia obrir una altra als terrenys de la Villa Bugatti de Cabrera de Mar (Maresme). Durant el curs passat la fundació va demanar ampliar les línies de concert de la primera escola, però Educació ho va rebutjar, així com la denegació de l'ampliació de dues unitats més si abans no es feien unes obres. En canvi, sí que va atorgar l'increment de dos mestres per adaptar-se a l'increment d'alumnes.

La Villa Bugatti, a Cabrera de Mar

La Villa Bugatti, a Cabrera de Mar

El paper de l’alcalde, el regidor i l’arquitecte municipal

Respecte l'escola de Cabrera, Vendrell pretenia una modificació puntual del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de la localitat per fer una requalificació de la Villa Bugatti, dedicada a casaments i grans esdeveniments, i que afecta 48.000 metres quadrats, passant el seu valor de 5 a 10 milions d'euros. Vendrell pretenia mantenir l'activitat de banquets però afegint-hi una escola. Segons la Guàrdia Civil el projecte no es pot fer a través una modificació puntual del POUM, sinó que s'hauria de redactar i aprovar un pla parcial.

Per tirar endavant el projecte va constituir el novembre del 2019, juntament amb uns socis, l'entitat Maresme Futur. Va contactar amb el conseller Bargalló i amb el de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, a més de l'alcalde de Cabrera, Jordi Mir (PDeCAT), i el regidor d'Urbanisme, Enric Mir (ERC). Segons els investigadors, Vendrell va obtenir el compromís de Territori d'agilitzar els tràmits per sobre del que marca la norma, però la pandèmia sanitària va interrompre'ls. El regidor d'Urbanisme també es va comprometre a agilitzar els plens municipals. El ple per aprovar inicialment la modificació es va celebrar el 25 de febrer.

Tot i no haver-se tramitat ni aprovat pe la Comissió d'Urbanisme de la Generalitat la modificació puntual, la Guàrdia Civil assegura que "s'han executat obres i moviments de terres absolutament irregulars" a Villa Bugatti, "ja que no tenen llicència i se segueixen celebrant esdeveniments incomplint reiteradament les normes urbanístiques i sanitàries". "De l'activitat no legalitzada, l'alcalde i el regidor d'Urbanisme en tenen ple coneixement, però Vendrell es mostra segur en afirmar: aquí vindrà en Torra a inaugurar, no vindran de la Generalitat a demanar-te explicacions", assegura l'informe policial. De fet, Vendrell va parlar amb el secretari general d'Interior, Brauli Duart, que el va "tranquil·litzar en dir-li que hi hauria controls policials informatius perquè Torra estigui content, però és pura escenografia".

Agents de la Guàrdia Civil a l'Ajuntament de Cabrera de Mar. Foto: Jordi Pujolar - ACN

Agents de la Guàrdia Civil a l'Ajuntament de Cabrera de Mar. Foto: Jordi Pujolar - ACN

La "connivència" d'Enric Mir, diu la Guàrdia Civil, "arriba a l'extrem d'ocultar dades a altres propietaris arribant a afirmar que si es presenten al·legacions, es declaren fora de termini i a prendre pel sac". Vendrell entenia que els veïns i propietaris de la zona protestessin per una edificació de tres plantes. El regidor d'Urbanisme va explicar a Vendrell que agilitzaria els tràmits i els signaria una secretària accidental a la qual hauria "pressionat" per firmar la documentació. A més, també li va revelar que l'alcalde tenia "problemes" amb el secretari municipal perquè posava pegues al projecte. Quan el secretari va passar a l'Ajuntament d'Arenys de Mar, el regidor va dir que l'interessava "un tio dels seus" per fer tot el que tenia planejat.

Una requalificació ja aprovada

El govern municipal va presumir en el seu dia de la possibilitat que el municipi acollís aquest projecte: "El consistori n'ha facilitat la implantació pels beneficis que suposa, tant educatius con en l'activitat econòmica", recitava el butlletí municipal. La requalificació del complex de Villa Bugatti va tenir el suport dels grups que donen suport al govern municipal (JxCat, ERC i PSC), i també de la CUP i Alternativa per Cabrera, a l'oposició. El grup independent Gent per Cabrera, també a l'oposició, es va abstenir.

L'informe policial que el jutge assumeix explica que la Fundació El Brot "rep de forma recorrent subvencions del Departament d'Educació que no es justifiquen convenientment". De fet, un assessor de Vendrell també detingut, Jordi Sanglas, va arribar a dir que no es podien justificar "ni borratxo" les subvencions, perquè es rebien més diners dels que es gastaven i s'intentaven justificar inflant altres partides de despesa. Pel que sembla, en els últims tres anys l'escola de Sant Joan Despí ha rebut 210.000 euros públics, i l'anterior comptable de la fundació, Josep Querol, "feia apunts comptables que no responien a la realitat per tal de quadrar les xifres: és a dir, que s'estarien obtenint fons públics de manera absolutament irregular".

De fet, Vendrell temia que un extreballador amb el qual tenia un conflicte laboral portés totes aquestes irregularitats als mitjans de comunicació.

Vendrell, en algunes converses, deixava intuir que aconseguirien subvencions públiques d'altres departaments, tot i que esperava tenir-ho lligat abans d'un eventual canvi de Govern. De fet, va demanar a González Cambray que parlés amb el director dels serveis territorials d'Educació al Maresme per agilitzar la concessió del concert educatiu.

En una conversa amb el seu soci Patricio Chadwick, Vendrell li va explicar que li havia dit a la secretària general d'ERC Marta Rovira: "Amb tot el que jo he fet per aquest país sense demanar res a canvi, i m'estan tocant els collons per tot el tema del concert, m'estan fent perdre el temps, agilitzar això una mica, truca a la consellera de Salut per tot el tema dels laboratoris, truca al Bargalló, truca al Chakir per tot el tema de Villa Bugatti, que em desencallin allò de les subvencions de l'escola...".

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive