Foto: R.Gallofré
Notícies relacionades
Foto: R.Gallofré

Propostes de rutes de cicloturisme tranquil pel Maresme

El Maresme ofereix moltes opcions per anar amb bicicleta

El Maresme és un territori que entrellaça el mar i la muntanya en el marc d’una orografia amable, ben diversificada i amb el referent del litoral visible des de totes les contrades. La comarca és també, sens dubte, un espai immillorable per deixar-s’hi perdre, a peu o en bicicleta.

I és que els temps han tornar a posar dalt de tot el mític vehicle de dues rodes, això sí, adaptat a les noves formes de vida i tendències, el que permet que els ciclistes tinguin molt més accés a tota mena d’andròmines i complements que faciliten la seva activitat esportiva i de lleure.

Amb la bicicleta es poden fer moltes activitats esportives: anar senzillament per la carretera o pels camins, sol o en grup, atrevir-se amb els desnivells de la muntanya fins allà on es pugui o sigui permès. Es tracta d’un vehicle indispensable perquè és generador de salut, no contamina i amb ell es pot fer la descoberta del territori d’una manera ben agradable, el cicloturisme.

Precisament, un divulgador molt important del cicloturisme és el periodista i escriptor maresmenc Rafael Vallbona. És autor de diverses obres que tenen com a objectiu facilitar la descoberta del territori damunt de les dues rodes. Entre els seus llibre, publicats a la col·lecció Azimut, de Cossetània Edicions, trobem: ‘Cicloturisme tranquil per Catalunya. 26 itineraris per descobrir el país amb suau cop de pedal’, ‘Cicloturisme tranquil per Calella i el Maresme’ i ’50 itineraris de cicloturisme tranquil per Catalunya’.

Foto: R.Gallofré

És la nostra comarca, però, terra pel ciclisme? Com destaca Vallbona: “El Maresme, terra de pagesos, d’horts, de flors i de pescadors, és també terra de bicicletes, perquè tots aquests oficis històrics hi estan relacionats. Avui, la moderna activitat econòmica de la comarca està generant una nova forma d’entendre el turisme, més proper i respectuós amb el territori on s’instal·la, més saludable i més familiar. En aquesta nova manera de fer turisme les bicicletes estan cridades a ser-ne protagonistes”.

Un altre aspecte a destacar són les facilitats que des dels municipis es donin per fomentar l’ús de la bicicleta. “Si el Maresme és terra de bicicletes, la ciutat de Calella n’és la capital ciclista per mèrits propis. La ‘Volta’ a Catalunya o l’Ironman són exemples que fascinen tothom i carreguen de raons aquesta capitalitat. Però jo em quedo amb les facilitats que dona als visitants perquè utilitzin la bici per conèixer el lloc on són de vacances, per connectar amb els veïns, per buscar nous indrets que els facin veure com n’és d’atractiva la ciutat i la comarca i no dubtin a tornar-hi”, assegura Vallbona.

Cicloturisme tranquil pel Maresme

Les rutes de cicloturisme tranquil que proposa Rafael Vallbona en els seus llibres estan pensades i dissenyades a partir del concepte francès de randonneur, és a dir ‘caminant’ però tranquil, o el que és el mateix: anar descobrint el medi a través de circuits en els quals els valors principals estan en el paisatge i el patrimoni, alhora sense excessives dificultats tècniques que poden caracteritzar d’altres itineraris més pensats en clau esportiva. D’aquesta manera, cada ruta que proposa el periodista maresmenc està pensada per trobar un indret i posar-lo, a la vegada, en el seu valor històric, paisatgístic, social i cultural. I una altra de les claus importants d’aquests itineraris és que es mira que puguin combinar la bicicleta amb el transport públic.

La primera de les rutes en bicicleta que proposa Vallbona al seu llibre porta per nom la ‘Volta ciclista a Calella’. L’itinerari surt i arriba a la Riera Capaspre i permet conèixer aquesta destacada ciutat del Maresme, destinació turística pionera i que a més d’unes excel·lents platges mostra als visitants la riquesa i potencial d’una població del litoral de la comarca. La distància és de 14 km, el desnivell de 165 m i la dificultat fàcil. Pot fer-se en 1h 17’.

‘Als peus del Montnegre’, amb la distància de 21’5 km i un desnivell de 100 m, que es pot recórrer en 1h 40’, planteja al cicloturista arrencar del passeig Marítim de Pineda de Mar, amb l’avinguda Mediterrani, quasi a tocar de Calella. Al damunt de la bicicleta podrà fer el descobriment d’un paisatge que es desplega, generós, tant pel terme de Pineda com pel de Santa Susanna.

‘Ocells, canyars i horta del delta de la Tordera’ és una ruta de dificultat mitjana, de 34 km, 65m de desnivell i que es pot recórrer en unes 2h 30’. En el marc incomparable del riu de la Tordera, que neix al Montseny i desemboca entre Blanes i Malgrat després de travessar 30 municipis. El tram final de la Tordera, al límit del Maresme i la Selva, és a més, un paratge de gran diversitat natural, cosa que fa més agradable aquest atractiu recorregut cicloturista.

I en aquest mateix paisatge, un altre dels itineraris comarcals proposats pel periodista maresmenc és ‘Seguint el curs de la Tordera’, de 38 km, dificultat mitjana, amb un temps previst de 2h 50’ i 180 m de desnivell. El punt de sortida és el passeig de la Pomereda de Malgrat i es recorren d’altres municipis com Palafolls, Tordera, Sant Vicenç i algun punt cultural interessant com és el Museu de la Pagesia, a Fogars de la Selva.

‘Pedalant per la Sinera d’Espriu’ acosta el cicloturista a l’obra de Salvador Espriu, un dels més gran escriptors de la literatura catalana i a conèixer el territori que va mitificar amb el nom de ‘Sinera’. Ruta de dificultat mitjana i 19 km, es pot fer en 1h 58’ i té un desnivell de 355 m. Se surt i es torna al Portinyol, passant per indrets com la platja de Canet, la Riera, l’església, la Misericòrdia, vil·la Flora, l’emblemàtic cementiri, el port...

‘Tres viles i un poeta’ entrellaça amb les dues rodes Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt i Caldes d’Estrac. Es recorren 9 km que es poden fer en 1h 10’, amb un desnivell de 190 m. Un petit viatge per veure el blau i el verd de la zona que va cantar el poeta Joan Maragall.

La capital del Maresme es pot conèixer amb la ruta ‘De la Iluro romana al Mataró postindustrial’. 14 km, en 1h 33’, amb 100 m de desnivell. Es parteix de la vil·la romana de Torre Llauder, passant per la Nau Gaudí, el Parc Central, la basílica de Santa Maria, l’ermita de Sant Simó, desembocant a Tecnocampus i la Porta Laietana, entre d’altres indrets.

De dificultat fàcil, 21 km, 1h 48’ i 195 m de desnivell, és la ruta ‘Berenar a la Font Picant d’Argentona’. Se surt del baixador de Renfe de Cabrera, recorrent el Cros, Argentona, la Font Picant o Sant Jaume de Traià, entre d’altres interessants indrets de la zona.

‘Pagesos i mariners de Premià, el Masnou i Vilassar’ és un itinerari de dificultat fàcil, 24’3 km, un desnivell de 110 m i que es pot recórrer en 1h 55’. Premià de Mar, el Port del Masnou, el Mercat de la Flor o el Museu de la Marina de Vilassar de Mar, en són alguns dels punts que es recorren.

I la darrera proposta, ‘Panoràmiques metropolitanes des de M0ntgat’ és una ruta fàcil, de 17’5 km, 100 m de desnivell i que es pot recórrer en 1h 35’. Un passeig sobre dues rodes que permet descobrir els miradors naturals d’aquesta localitat, que ens aboquen al litoral del Maresme, ja a frec, però, de la gran Barcelona.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive