Nou disseny de Rodalies plantejat per PTP que uneix Maresme i la UAB
Nou disseny de Rodalies plantejat per PTP que uneix Maresme i la UAB

Proposen fer arribar els trens del Maresme fins a la UAB

L'associació de Promoció del Transport Públic veu factible allargar l'R1 fins a la Universitat Autònoma passant pel Baix Llobregat, de cara a descongestionar el servei de Rodalies

Un tren directe que connecti Mataró i el Maresme amb la Universitat Autònoma de Barcelona, al municipi vallesà de Cerdanyola. El somni de milers d'estudiants que fins ara només tenen com a alternativa l'autobús, amb freqüències limitades i sempre ple, o un seguit de transbords ferroviaris interminables.

Aquesta és la proposta que ha fet l'Associació Promoció del Transport Públic (PTP) i que, segons ha recollit la Cadena Ser, el Govern de la Generalitat veuria amb bons ulls. L'entitat ho ha presentat en el marc d'un estudi per transformar l'esquema de serveis de Rodalies. Ara que s'ha acordat el traspàs de la titularitat del servei de l'Estat a la Generalitat (tot i que caldrà veure quan, com i en quines condicions), el propi govern català ha obert la porta a repensar el sistema actual i alguns projectes de futur encara per definir. 

Usuaris de Rodalies a l'estació de Mataró, a la línia R1 del Maresme. Foto: ACN
Usuaris de Rodalies a l'estació de Mataró, a la línia R1 del Maresme. Foto: ACN

Els trens que ara finalitzen a Molins de Rei seguirien per Rubí i Sant Cugat fins a Cerdanyola Universitat

És en aquest context que Promoció del Transport Públic recull, en un document, diferents actuacions factibles a curt termini ja que no implicarien grans canvis estructurals ni construcció d'infraestructures. Una de les més destacades és portar l'R1, la línia del Maresme, fins a la UAB. L'estació de la Universitat Autònoma seria l'última parada de la línia, que fins ara arriba (no tots els trajectes) fins a Molins de Rei. El mapa de l'entitat allarga el servei des de Molins fins a Cerdanyola Universitat, passant per Rubí i Sant Cugat.

Evidentment, el trajecte distaria força de ser el més directe possible, ja que caldria travessar Barcelona i endinsar-se a la llera del Llobregat per acabar remuntant fins al Vallès. La proposta preveu, a més, que els trens provinents de Calella o Blanes seguissin finalitzant a l'Hospitalet de Llobergat. Però almenys oferiria una alternativa ferroviària directa i, per tant, més breu, que el transbord Rodalies-Ferrocarrils de la Generalitat a plaça Catalunya, o el canvi a Arc de Triomf per agafar el comboi a Cerdanyola Universitat, opcions que no solen baixar dels 90 minuts si s'encerta amb els horaris. 

La Generalitat veuria amb bons ulls aplicar aquest canvi en el disseny de l'R1

Segons recull la Cadena Ser, el departament de Territori estaria disposat a estudiar aquesta alternativa, quelcom que ja hauria fet l'any 2017 però sense finalment tirar-ho endavant. La Generalitat, en el nou context de traspàs de Rodalies, veuria ara de nou amb bons ulls analitzar aquesta opció, que també permetria descongestionar l'estació d'Hospitalet de Llobregat, final de bona part dels trajectes de l'R1, i millorar les connexions ferroviàries entre el Baix Llobregat i el Vallès, que ara han de passar obligatòriament per Barcelona. 

El recorregut del Tren Orbital. Foto: Societat Catalana d'Ordenació del Territori
El projecte té ben poc a veure amb el que preveia l'extint Tren Orbital

 

Res com el tren orbital

Aquesta unió ferroviària entre el Maresme i el Vallès Occidental distaria molt de la que es preveia al projecte del Tren Orbital, que havia de connectar Mataró amb Granollers, Sabadell i Terrassa, per seguir fins a Martorell, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú. Un projecte que ha quedat guardat en un calaix degut al seu elevat cost. 

Comentaris (11)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive