Activitat per acostar l’art als escolars
Activitat per acostar l’art als escolars

Un programa d’èxit ‘made in Caldetes’ per acostar l’art als escolars

La Fundació Palau organitza per setè any el projecte ‘Petits Grans Artistes’ que propicia als escolars locals el treballar al voltant de l’art, les exposicions i els seus artistes

VLM Capgros 1350x366 0322
 


Els nens i les nenes de Caldes d’Estrac tenen una sort de la que no en poden gaudir enlloc més: a tocar de casa (perquè el municipi és ben petit) hi tenen un senyor museu com la Fundació Palau i hi poden gaudir no només de grans exposicions i col·leccions sinó també d’una nodrida programació al voltant de l’art i els artistes. Passa, però, que ben sovint és com si hi hagués una barrera o una distància per la qual la canalla no se sent atreta pels museus o, vist des de l’altra banda: els equipaments no saben cridar-los l’atenció. Per trencar aquest fet, per fer perdre la por i per fer fluir el món escolar i l’artístic ja fa set edicions que la Fundació Palau i Fabre abandera un programa d`èxit: el Petits Grans Artistes. Un projecte ‘made in Caldetes’, amb els escolars del poble i a la Fundació.

Ja fa setmanes que està en marxa la sisena edició d’un projecte que és, en molts casos, la porta d’accés de la canalla i jovent del poble al seu equipament cultural més rellevant. Des del CEIP Sagrada Família han fet les primeres sessions, en companyia dels priers artistes dels quatre que enguanya protagonitzen els Petits Grans Artistes. Perquè el que va néixer amb uns docents interessant-se per exposar obra escolar a la Fundació ha crescut aquests anys fins al punt de proposar a les classes que en prenen part d’interpretar tots els papers de l’auca de l’art.

A nivell vivencial i pedagògic, el programa va des de la preparació d’entrevistes als artistes amb els quals es treballa, redacció de la informació per a les visites guiades,  redacció de les notes de premsa, explicació oral de la pròpia obra de cadascun dels artistes per tal de preparar un audiovisual... i així tot un seguit d’activitats que permet vincular l’activitat a bona part de les competències que es treballen. Anna Maluquer és la directora de la Fundació Palau i posa en valor el programa assegurant que “és un tresor perquè generem el públic futur dels museus: la relació entre nens i museus no és fàcil, sovint cal desacralitzar espais com la Fundació perquè precisament el reconeguin com a temple de la creació i l’observació”, ens raona.

I ho estem focalitzant en els fills però aquí també és important el que impliquen generacions amunt: “Hi ha molts veïns de Caldes que fins que el seu fill no ha participat del Petits Grans Artistes no hi ha hagut manera que entrés a la Fundació”, explica Maluquer, que alhora li agrada veure com alguns alumnes hi tornen a posteriori, un cop acabat el projecte. És llavors quan s’ha consumat el vincle, quan el programa ha estat un èxit. 

Petits Grans Artistes ha anat creixent edició a edició. Va començar essent una mena de tallers i aquest curs arriba a mobilitzar fins a quatre artistes que amb gran generositat s’involucren amb el grup classe i les seves sessions. Per tant tot acaba desembocant en una exposició però gairebé és més enriquidor el procés i poder-lo fer de bracet de creadors. “Els artistes hi col·laboren molt generosament i surten encantats d’unes sessions que els permeten treballar, conèixer, compartir amb els alumnes. Així també es retalla la distància entre art i públic”, resol Maluquer. 

Colze a colze amb artistes com Perejaume

Des de l’edició de 2022, diversos artistes participen en el projecte realitzant tallers amb l’alumnat de l’escola per tal d’aproximar-los a l’art en les seves pròpies disciplines. Enguany, els artistes que participen en el projecte són Joan Sallas i el seu coneixement de la papiroflèxia, Curro Claret amb el seu treball de materials reciclats, Takk Group que són arquitectes i interioristes i un dels artistes més importants del país i de la comarca, Perejaume

Perejaume rarament té un ‘no’ per la Fundació Palau i Fabre. Explica Maluquer que “era molt amic del propi Palau i Fabre que el va batejar com ‘l’infant meravellat’ per aquesta capacitat seva de tenir un nen a dins i expressar-ho en el seu art, a la Fundació hi exposem molta obra seva i és un privilegi per Caldes i pels Petits Grans Artistes d’aquest any haver treballat amb un referent com ell”. Ho dèiem a l’inici: els nens i nenes de Caldetes són uns privilegiats. 

Arxivat a:

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive