L'Ajuntament de Premià de Mar
L'Ajuntament de Premià de Mar

Polèmica a Premià: l’Ajuntament vol exigir una propietat o lloguer per tramitar el padró

L’Ajuntament de Premià de Mar aprova una polèmica moció que podria no ser legal i que diferents col·lectius consideren racista

Polèmica a Premià de Mar per una moció aprovada al Ple Municipal pel govern bipartit (Junts i PSC) i que insta l’Ajuntament a denegar el padró municipal a les persones que el sol·licitin i no acreditin un habitatge propi, en règim de lloguer o de propietat. La moció, que el govern del segon municipi del Maresme s’ha fet seva, era una proposta de la Coordinadora d’Associacions de Veïns de Premià de Mar que ho demanava per frenar el fenomen de les ocupacions de pisos.

La moció es va aprovar però, d’aplicar-se, pot contravenir la llei. Aquesta és la denúncia que associacions i juristes fan, quan va transcendir el contingut de la declaració aprovada. Dret a llei, inscriure una persona que ho sol·liciti al padró municipal és una obligació i no una facultat opcional de les administracions locals que, per tant, no poden exigir que l’immoble on viu i s’hi empadrona el sol·licitant sigui seu de propietat o de lloguer. La llei exigeix clarament que els Ajuntaments facin efectiu el dret al padró, encara que la persona que el sol·licita estigui ocupant l’immoble on viu.

La polèmica del padró municipal és un dels esglaons de la normativa d’habitatge més susceptible de polèmiques com aquestes. A Mataró també ha motivat queixes per l’actuació municipal al respecte.

Crítiques a la moció aprovada

Entitats de Premià de Mar i associacions contra la xenofòbia com SOS Racisme o pel dret a l’habitatge com la Xarxa d’Habitatge del Maresme ja s’han exclamat, sortint al pas del posicionament polític adoptat pel consistori premianenc. SOS Racisme recorda que L’única competència dels Ajuntaments és la de verificar les dades del lloc on viuen les persones, sense qüestionar-les” i adverteix a l’Ajuntament que “El racisme no és només resultat de l’elaboració de polítiques discriminatòries, sinó també de no posar en pràctica les que ja existeixen”.

La Xarxa d’Habitatge del Maresme recorda que “el padró és un dret i entre totes donarem a conèixer la seva importància i que a Premià es torni a complir la llei i a ser justa amb totes les veïnes que tenim”. Igualment asseguren que “negar a certes persones el dret a empadronar-se al municipi on viuen, significa vulnerar de facto els drets més bàsics de moltes persones. Només el padró permet accedir a una sèrie de drets fonamentals, com el dret a la salut pública gratuïta, el dret a l’educació pública gratuïta, el dret a les prestacions bàsiques dels serveis socials, o el dret a iniciar el procés d’arrelament per a persones nouvingudes”.

 

Arxivat a:

Comentaris (4)

Jose Fa 27 dies
A la mierda! Sin propiedad o alquiler, a tomar x culo, sin padrón! Pero esto tendría q ser en Premià y en todos sitios! Pero q es esto! Y los q parece q solo tenemos obligaciones, xa q otros solo tengan derechos!!! Venga va!!!!
x Fa 27 dies
Quina cantitat de drets que diuen aquests, i les obligacions per quan?, em sembla perfecte el que ha fet Premia, i tots aquests demagogs que els empadronin a casa seva i els matinguin ells, s' acabaria el problema, pero no, es mes facil discurs bonista i ja pagarem la resta, tots els sistemes son finits, segons cantitat de cotitzants aixi hi ha per temes socials, no es pot mantenir a tothom que vulgui, es insostenible, que es dediquin com dic a apadrinar sense sostres abans que tant parlar.
Paco Fa 27 dies
Hay algunos que sólo ven derechos, pero se "olvidan", que para que éstos existan se necesita cumplir con los DEBERES.
eric Fa 27 dies
si a mi me lo pidieron tener un contrato de alquiler porqué a los otros no? esto es lo legal, de polemica, nada, solo la que veis los buenistas que vivis del rollo y subvencionados todos

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive