Sant Vicenç de Montalt, el poble dels xurravins
Sant Vicenç de Montalt, el poble dels xurravins

El poble dels xurravins que s’ha multiplicat

A l'especial 3 Viles 30 anys expliquem com Sant Vicenç de Montalt ha mutat per complet en tres dècades, de l’antic poble agrícola a l’actual residencial i sinònim de bona renda i nivell de vida

Sant Vicenç de Montalt, conegut popularment com el poble dels "Xurravins" és un idíl·lic municipi ubicat a la comarca del Maresme, a Catalunya. Els seus habitants són coneguts com a "xurravins," un curiós nom derivat de l'ocell gafarró, que era un amic de la pagesia local durant els temps en què les vinyes i les feines agrícoles dominaven la regió.

Aquesta denominació ha perdurat a través dels anys, tot i que l'ocell gafarró ja no es troba amb la mateixa freqüència que abans, ja que les terres de conreu han donat pas a desenvolupaments residencials. Tanmateix, els "xurravins" no han oblidat la seva arrel agrícola i han mantingut la connexió amb aquesta figura icònica en la cultura local. Diverses entitats i associacions del municipi, com el Casal d'Avis Els Xurravins i el Club Ciclista Xurribikers, porten aquesta tradició a l'actualitat i la fan perdurar en el temps.

La història de Sant Vicenç de Montalt té arrels antigues, amb documents que indiquen l'existència d'un assentament en aquesta zona ja a l'època romana. No obstant això, el seu auge es va produir durant l'Edat Mitjana, quan es va construir el Castell de Sant Vicenç, un imponent edifici que encara avui es pot admirar, tot i que en estat de runes. El castell va ser una peça fonamental de la defensa de la costa contra les incursions pirates i també va ser l'escenari de molts esdeveniments històrics.

Atractiu turístic i residencial

Al llarg dels anys, Sant Vicenç de Montalt ha crescut i evolucionat. D'un petit municipi agrícola, s'ha transformat en un lloc d'atractiu turístic i residencial. L'auge del turisme i la seva proximitat a Barcelona han fet que molts ciutadans que volen gaudir d'un ambient de poble visquin a Sant Vicenç de Montalt. Això ha portat a un creixent nombre de desenvolupaments residencials i, com a resultat, a un augment significatiu de la població.

El nombre d'habitants és de 5.878 persones, xifra que ha augmentat un 261% envers l'any 1996, quan hi havia 2.248 habitants, i un 732% envers l'any 1950, amb 802 habitants. La primera xifra relativa a la població santvicentina data del segle xv, aleshores hi vivien aproximadament 225 persones. El creixement de la població i la transformació de les activitats econòmiques durant aquest últim mig segle ha modificat l'ús del sòl i el paisatge, perquè el pes del sector agrícola ha anat minvant envers la indústria local i els serveis, així com el creixement de les residències i de l'estiueig han portat a la reducció de l'espai destinat als conreus de raïm, que és insubstancial.

No obstant això, el creixement també ha portat nous reptes i canvis al municipi. L'urbanització SuperMaresme, coneguda per ser una de les més exclusives i luxoses, ha estat un dels principals motors d'aquesta evolució. Els seus habitants inclouen esportistes d'elit, com jugadors del FC Barcelona, empresaris d'èxit i famílies amb grans negocis. La influència d'aquesta urbanització ha estat innegable en la vida de Sant Vicenç.

Tot i aquestes qüestions, Sant Vicenç de Montalt és un poble que conserva moltes de les seves arrels i tradicions. Les entitats locals són actives i organitzen nombroses activitats al llarg de l'any, mantenint viva l'essència comunitària del poble.

La historia i la cultura de Sant Vicenç de Montalt s'uneixen en aquesta localitat mediterrània, on les arrels agrícoles es barregen amb la modernitat, creant un entorn únic enmig de la costa catalana. Amb la seva història fascinant i el seu futur ple de reptes, Sant Vicenç de Montalt continua sent un lloc especial a Catalunya, on els "xurravins" mantenen viva la seva llegenda.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive