Durant molts anys va ser el peatge de la discòrdia. Un pagament que incordiava els veïns de Sant Andreu de Llavaneres que, com la resta de maresmencs, s’exclamava d’haver de passar per caixa de forma sistemàtica. L’estiu del 2021 van desaparèixer les barreres i finalment aquest 2024 desapareixerà l’estructura. Morts els peatges, es pot ben dir que el que es veurà abans de l’estiu serà l’aixecament del cadàver. I ja n’hi ha ganes, ja, a Llavaneres!
El Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya ha iniciat les obres pendents per al desmantellament total de les antigues àrees dels peatges alliberats l’agost de 2021 a l’autopista C-32 al seu pas pel Maresme, a més de la C-33. Es tracta majoritàriament de les infraestructures laterals que van quedar dempeus un cop desballestats els peatges troncals. Els treballs s’han iniciat a l’antic peatge de Santa Susanna i també es duran a terme a les àrees de Vilassar de Dalt, Arenys de Mar així com a les sortides d’Alella, Premià de Mar, Sant Andreu de Llavaneres i Sant Vicenç de Montalt, a més de Mollet del Vallès. En total les obres s’allargaran uns cinc mesos i el cost global és de 5 milions. El següent pas serà la transformació d’algunes d’aquestes zones en plantes solars fotovoltaiques.
Les obres consisteixen principalment en el desmantellament de les marquesines i altres elements de les àrees de peatge que resten a la C-32 nord i la C-33, tant al tronc com als laterals, i la restitució de la vialitat necessària, en ambdós sentits de la circulació. L’actuació inclou l’enderroc de totes les illetes que conformen els passos o vies de peatge, així com les barreres de seguretat, cabines de peatge i els equipaments i instal·lacions existents. Així mateix, es pavimentaran les noves calçades que s’han projectat, s’adaptaran els elements de drenatge i s’hi col·locarà la senyalització, abalisament i barreres de seguretat.
Posteriorment, l’adequació paisatgística de les zones alliberades i la implementació de nous usos en les antigues platges de peatge troncals són objecte de projectes específics. En el cas de Llavaneres i segons confirma l’Ajuntament encara no hi ha un apartat concret sobre a què destinar l’àrea. El que sí que es va demanar, i s’acomplirà, és la retirada de les infraestructures. El propi alcalde ho va traslladar a la Generalitat.
La possible via solar
Aquests treballs, dins del programa d’autogeneració i sobirania energètica en la xarxa viària de la Generalitat, començaran a principis d’aquest estiu i tindran una durada de sis mesos. En total, el projecte inclou la instal·lació de 3.312 mòduls solars fotovoltaics, que generaran 2,9 GW/h anualment. Aquesta xifra correspon a l’11% del que es va consumir l’any 2023 a totes les carreteres de la Generalitat. Paral·lelament, el Departament està redactant els projectes constructius per instal·lar aquests mateixos ‘horts solars’ en els espais dels antics peatges de Vilassar de Dalt, Arenys de Mar i Mollet del Vallès.
En aquesta mateixa línia, estan en redacció el projecte per instal·lar plaques solars a l’entorn dels túnels de Santa Susanna i Sant Pol de Mar. A llarg termini, l’objectiu és acabar el 2026 amb una inversió de 38 milions i la generació del 100% de tota l’energia que es consumeix a les carreteres amb instal·lacions al conjunt del territori. Caldrà restar pendents, doncs, de si és la via llavanerenca o no, aquesta.
Tornaran, els peatges?
Des que es van acabar els del Maresme, que és la pregunta que plana. I amb raó? Tornaran els peatges? El ministre de Transports, Óscar Puente, ha recordat recentment que “les carreteres no són gratis” i es paguen o bé amb impostos de tots els ciutadans o mitjançant peatges als usuaris. Ha destacat que, de moment, la transposició de la directiva europea només obliga l’Estat a crear els mecanismes de càlcul del pagament, i “després caldrà decidir si això s’aplica o no”. No ha tancat la porta a establir un sistema de peatges a les autovies semblant al que funciona a tot Europa, però ha recordat que decisió en aquesta direcció requeriria un consens “de país”. Abans, però, caldrà “homogeneïtzar” les carreteres de l’Estat i acabar d’alliberar els 1.000 quilòmetres d’autopistes que actualment encara són de peatge.
Comentaris