Augmenten les agressions LGTBI-fòbiques al Maresme i al conjunt del país
Notícies relacionades
Augmenten les agressions LGTBI-fòbiques al Maresme i al conjunt del país

capgros.com / ACN

On acudir al Maresme en cas de ser víctima de LGTBI-fòbia

El Maresme té sis centres d'atenció integral al col·lectiu LGBTI, contra el qual han augmentat les agressions i els incidents durant aquesta primera meitat de l'any

VLM Capgros 1350x366 0322
 

Aquest dimecres, dia 17 de maig, es commemora el Dia Internacional contra la LGTBI-fòbia. La comarca del Maresme compta amb cinc centres municipals d'atenció integral a les persones LGBTI+, mentre que el Consell Comarcal dona cobertura a la resta de municipis en aquest àmbit. Aquest dimecres s'ha donat a conèixer que durant els primers mesos del 2023 han augmentat les agressions i incidents contra aquest col·lectiu. 

Tal i com destaquen des del Consell en una declaració institucional amb motiu del Dia Internacional, Catalunya compta amb una xarxa SAI creada l'any 2017 i que consta actualment amb cent catorze serveis arreu de Catalunya. Al Maresme hi ha SAI a Pineda de Mar, Masnou, Premià de Mar, Vilassar de Mar i Mataró i al Consell Comarcal trobem el SAI Maresme, que treballa per garantir els drets, la inclusió, la sensibilització i la lluita en contra dels delictes d’odi al col·lectiu a tots els municipis de la comarca de menys de 20.000 habitants que no disposin de SAI propi.

La xarxa SAI és un servei d’atenció gratuïta específicament destinat a atendre al col·lectiu i a les víctimes de delictes d’odi o de discriminació per LGTBIfòbia, així com per informar i atendre qualsevol necessitat de les persones LGTBI+ o properes. Un servei que complementa l’atenció amb el suport i assessorament jurídic i psicològic, que treballa juntament amb entitats públiques i privades, a més de amb diversos ajuntaments, i que el passat 27 d’abril la Comissió Europea va premiar amb el premi Capitals Europees de la Inclusió i la Diversitat.

Creixen les incidències i agressions

Aquests centres són més importants de mai arran del fet que han augmentat les agressios contra aquest col·lectiu. Les incidències per LGTBI-fòbia entre l'1 de gener i el 16 de maig han estat 110, segons les xifres recollides per l'Observatori Contra l'Homofòbia. En el mateix termini del 2022 n'hi havia hagut 95, per la qual cosa l'entitat notifica un augment del 15,8%. El col·lectiu més afectat ha estat el d'homes homosexuals, amb 65 incidències (el 56% del total), seguit del de les persones transsexuals, amb 28 (24,1%), de les incidències de tipus generalista, amb 14 (12%) -les dirigides al col·lectiu LGTBI en general i no a persones físiques concretes- i del col·lectiu de dones homosexuals, amb 8 (6,9%). També s'ha registrat 1 incidència que ha afectat 1 persona bisexual.

En relació al 2022, els col·lectius que han incrementat percentualment són el d'homes gai (18,1%), el de dones lesbianes (6,1%) i les incidències de tipus generalista (1,7%). L'OCH destaca l'augment de les incidències entre el col·lectiu de dones lesbianes, atès que "és poc freqüent". L'OCH també destaca que la via pública és l'àmbit on s'han registrat més incidències (25,5%), amb 28 casos. En segon lloc, l'espai d'oci nocturn (14,5%), amb 16 casos. Seguidament, els àmbits educatiu (10%), amb 11 casos, i laboral (9,1%), amb 10 casos.

Finalment s'han registrat entre 1 i 7 incidències en els àmbits esportiu, mitjà de comunicació, transport públic, habitatge, establiment comercial, nucli de convivència, comunicació privada, cultural, institucional i salut. L'espai d'oci nocturn és l'àmbit que més ha incrementat, amb un 10,3%.

Segons l'entitat, l'àmbit educatiu ha incrementat un 1,6%. La majoria d'incidències, apunta, consisteixen en situacions d'assetjament escolar patides per menors d'edat per motiu de l'orientació sexual, identitat de gènere i expressió de gènere en els centres educatius. Alhora recorda que un d'aquests casos ha derivat en suïcidi.

 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive