El Consorci Sanitari del Maresme (CSM) es veurà obligat a repetir el procés d'adjudicació de les places que va atorgar el 2001 a dos metges de família per a l'ambulatori d'Argentona. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ratificat una sentència del 2004 en què es considera "injustificada i discriminatòria" l'adjudicació d'aquestes places, procés en el qual es va excloure a la doctora Josefina Homs per la manca d'un títol que no era necessari.
L'entorn de la doctora creu que la veritable raó de l'exclusió era una "raó d'influències".
Després de més de cinc anys de lluita sembla ser que la doctora Josefina Homs podrà participar d'un procés de selecció de personal "transparent" per al Centre d'Assistència Primària (CAP) d'Argentona. La segona sentència que obliga a fer-ho, juntament amb un canvi en la direcció del Consorci ajudaran a materialitzar la fi d'aquest llarg procés.
Segons fonts properes a la doctora Homs, la nova direcció del CSM (que va prendre possessió a mitjan 2005) es va comprometre amb la família, a principis d'aquest mes, per repetir el concurs del 2001 amb totes les condicions legals que el TSJC requereix. Aquesta convocatòria hauria de fer-se abans del proper 13 d'abril. No ha estat fins al canvi en la direcció del CSM que la "transparència" en el concurs no serà possible. Segons les mateixes fonts, el 2001, l'antiga direcció encapçalada pel doctor Joan Berenguer, va comunicar a la doctora que hi havia "pressions polítiques" del mateix Consorci perquè entrés algú altre en el seu lloc. Oficialment, però, la versió del CSM diu que Homs no disposava del títol de Metge de Família.
Les ordenances, però, deixen palès que aquesta titulació només era necessària per als llicenciats posteriors a l'any 1995. És per aquest motiu que el TSJC ha reafirmat la nul·litat d'aquella adjudicació de places i no ha tingut en consideració ni els recursos presentats pel Consorci, ni la segona adjudicació de places que es va fer, de forma 'irregular' al juny del 2004.
I és que en aquell cas, el CSM va demanar les versions actualitzades del currículums, mentre que la sentència judicial apuntava que per no discriminar als candidats, calia que els documents fossin els mateixos que el 2001, quan va tenir lloc l'adjudicació "discriminatòria". El cas omís del CSM en aquell moment ha portat ara a una nova convocatòria.
Els CAP de Mataró i Cirera
El procés d'adjudicació per al CAP d'Argentona no ha estat l'únic del qual ha estat exclosa Homs, que tampoc va poder ser en la convocatòria de cinc places per a dos CAP de Mataró, el Mataró-2 i el del barri de Cirera. Aquestes convocatòries també es van fer a finals del 2001.
En un primer moment, la justícia no va fallar favorablement a la doctora Homs, ja que no es considerava "suficientment provada" la participació en el procés d'adjudicació. Tot i això, fa uns mesos, el TSJC va anular també aquest procés pels mateixos motius: va ser una adjudicació "injustificada i discriminatòria".
-
El currículum
La doctora Josefina Homs feia més de set anys que treballava al CAP d'Argentona fins que va perdre la plaça a principis de la dècada. Els últims dos o tres anys d'Homs a Argentona, a més, havien estat de forma bastant continuada, ja que durant tot aquest temps mai va gaudir d'una plaça fixa. A més, Homs havia estat contractada durant uns anys per l'Ajuntament d'Argentona com a responsable de pediatria del barri del Cros. Després dels fets del 2001, Homs ha treballat al CAP de la Ronda Cerdanyola de Mataró, que depèn de l'Institut Català de la Salut (ICS), fent substitucions, amb la "sort" que només ha estat en atur mig any dels cinc que han passat des de llavors.
Comentaris