El Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme ha realitzat un estudi que analitza l’evolució de la gestió dels residus a la planta de Valorització de Residus del Maresme, des de l’inici de la crisi per la Covid-19 i fins al 17 d’abril.
En les darreres setmanes i com a conseqüència de l'extraordinari condicionant que ha suposat el confinament en els hàbits i costums de la població, s'han identificat diferents desviacions en la generació de residus, que tot i que cal anar seguint per avaluar la seva durada. Les dades han estat avaluades prenent com a "Setmana 0" la de dissabte 7 de març a divendres 13 de març, i així successivament fins a la "Setmana 5", primera després de Setmana Santa i on s'aixeca el confinament parcialment per a activitats laborals no essencials des del 13 d'abril.
Aquestes dades s'ha comparat amb les del mateix període i dies de la setmana corresponents de l'any 2019.
En primerl lloc, i pel que fa a dades generals, la reducció d'entrada de residus a la planta de Valorització de Residus del Maresme només ha sigut d'un 3%, molt menor a la d'altres plantes que ha tingunt una baixada molt més significativa degut a com ha minvat l'activitat per culpa de la crisi del coronavirus. Això s'explica per l'augment significatiu del residu industrial on s’inclou el sanitari que la planta del Maresme rep extraordinàriament de l’àrea de Barcelona i comarques del nord-est de Catalunya.
Pel que fà als hàbits de consum a les llars, han variat substancialment, ja que han augmentat de manera molt forta la recepció d’envasos i vidre, mentre que la fracció resta i l’orgànica han patit reduccions no tan grans, però sí significatives.
Desglossament per tipus de residu
Fracció resta: Aquesta fracció s'ha reduït un -8,07% des del 14 de març fins a la fi de l’estudi. Aquesta disminució sembla ser en resposta a la paralització de les activitats comercials i de serveis als municipis. D'aquesta manera, bars, restaurants, comerços en general i activitats econòmiques i de serveis ubicades als pobles i ciutats, les quals com a norma general representen entre el 22 i el 30% del total de generació de residus municipals, fan notar clarament l’impacte del seu tancament en aquests dies.
Matèria orgànica: Aquesta fracció, en el cas de la comarca del Maresme, té una caiguda molt més suau del que en principi es podia preveure. En particular, malgrat el tancament de bars, restaurants, menjadors escolars i hotels, la caiguda és d’un -2,63%. La baixa incidència del confinament en aquesta fracció probablement es pot atribuir a la significativa disminució del nombre de desplaçaments per anar a treballar o altres activitats cap a altres àmbits territorials, que es produeix en dies laborables durant tot l'any des de les zones més denses de població del Maresme.
Envasos: L'envàs domiciliari manté una tendència creixent des de fa més d'un any, el que suggereix que les campanyes de sensibilització que s'han desenvolupat des de diferents àmbits estan arrelant. En aquestes setmanes la seva producció no només s'ha mantingut, sinó que a més ha augmentat fins a un 30,74% des del 14 de març fins a la fi de l’estudi respecte al 2019. Les causes són, a priori, les compres realitzades de manera preventiva davant el confinament, amb grans compres puntuals de productes perdurables i en molts casos amb embalatges complexes i sobreembalatges, augment generalitzat del consum domiciliari.
Vidre: Amb un 21,14% és l'única fracció que, juntament amb els envasos, creix en aquestes dates, sense l’efecte esperable per la desaparició de gairebé la totalitat del vidre d’origen comercial. Aquest resultat sembla tenir a veure amb la producció domiciliaria més intensiva a les llars, és a dir, més semblant a la duta a terme els caps de setmana i festius, i una contribució més racional dels ciutadans als diferents models de recollida selectiva implantats a la comarca.
Comentaris