Platja al Maresme.
Platja al Maresme.

Només el 7,1% de les platges del Maresme són lliures de fum

Calella preveu sancions de fins a 500 euros per fumar a la sorra, mentre Masnou, Sant Pol i Pineda fan “recomanacions”

VLM Capgros 1350x366 0322
 

 Dels 52 quilòmetres de platja que té el litoral del Maresme, només 3,7 són lliures de fum, un 7,1%. Es tracta de 150 metres de la platja d'Ocata, al Masnou; de 80 metres de la platja dels Pescadors de Pineda de Mar i de 250 metres de la platja del Poblenou, també a Pineda de Mar; dels 225 metres de la platja de les Escaletes de Sant Pol de Mar, i dels 3 quilòmetres del conjunt de platges de Calella. De tots aquests trams, només en el cas de Calella la prohibició de fumar a la platja pot comportar sancions, de fins a 500 euros, gràcies a una modificació de l’Ordenança de Convivència i Via Pública que ha fet recentment el consistori. En la resta de casos es tracta de “recomanacions” als usuaris per propiciar espais saludables.

Això deixa un total de dotze municipis de costa del Maresme sense cap mena de referència a la relació entre el tabac i la platja. L'impacte, doncs, és encara molt petit, però l'estiu passat la dada era encara més minsa, ja que només el Masnou i Pineda, amb la platja dels Pescadors, comptaven amb espais lliures de fum. Era el 0,4% del litoral.

El tinent d’alcalde de Salut de Pineda de Mar, Santiago Macip, diu que hi ha “prou evidències” sobre les maldats del tabac com per poder prendre mesures com aquestes, que van orientades a protegir la població no fumadora, i especialment als més vulnerables. “Si algú vol fumar pot sortir un moment de la sorra, fer la cigarreta i tornar”, ha etzibat.

A més de qüestions sanitàries, també l’Ajuntament de Sant Pol de Mar al·ludeix a l’impacte nociu que pot tenir el tabaquisme per al medi ambient. “Molts dels residus que acaben al mar son les burilles de les cigarretes que es generen a la platja”, explica l’alcalde, Albert Zanca. El tinent d’alcalde de Sostenibilitat de Calella, Albert Torrent, recorda, a més, que es tracta de residus “difícils d’eliminar”.

Els municipis volen ara revertir tendències en aquest sentit, tot i ser conscients de la complexitat que suposa aplicar prohibicions “difícils de fer complir”. Per a l’alcalde de Sant Pol de Mar, l’èxit de la mesura vindrà donat per la implicació i la presa de consciencia de la ciutadania: “La gent ha d’entendre el motiu pel qual es fa”. D’altra manera, assegura, serà difícil que funcioni.

Multes de fins a 500 euros a Calella

Amb tot, encara són pocs els ajuntaments que han optat per aquesta via i tampoc tots ho fan amb la mateixa contundència. En els casos del Masnou, Sant Pol de Mar o Pineda de Mar, la prohibició és en realitat una recomanació perquè els ajuntaments no ho han incorporat a les seves ordenances i, per tant, no hi ha cap règim sancionador associat.

Comentaris (5)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive