El Maresme és una comarca amb pocs naixements, si es compara amb les xifres que s'assoleixen al conjunt del país. La natalitat a la comarca, tot i que s'ha estabilitzat després d'anys de caigua, se situa per sota de la mitjana catalana. De fet el Maresme tan sols ocupa la posició 22ena en el llistat de comarques del país.
Segons mostra l’informe elaborat per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal a partir de les dades publicades per l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT), el Maresme va registrar l’any passat 3.166 naixements, amb un lleuger increment del 0,06% respecte a 2021. Però si s’analitza la taxa bruta de natalitat, que quantifica el nombre de naixements respecte a la població d’un territori, és de 6,8 naixements per cada 1.000 habitants, inferior a la catalana que se situa en els 7,2.
Pel que fa a la taxa de fecunditat, l'indicador que posa en relació el nombre de naixements amb la població de dones en edat fèrtil acotant aquest al tram de 15 a 49 anys, a nivell maresmenc, t és del 31,5 per mil, amb substancials diferències si es van segmentant grups d’edat. En aquest capítol destaca el fet que les dones cada vegada van endarrerint més la maternitat. En els darrers 40 anys el pic de fecunditat ha passat dels 24 als 34 anys. L’any 2022, la taxa més elevada es va donar en les maresmenques amb edats compreses entre els 30 i els 34 anys, seguida del de les dones d’entre 35 i 39 anys.
Els noms més populars
Júlia es manté en solitari com el nom més posat entre les nenes maresmenques. Ona, que l’any anterior compartia el primer lloc ha passat a ocupar la segona posició igualant Mia. Martina ocupa el quart lloc. Pel que fa els nens, Nil desbanca Jan de la primera posició i Pol puja al tercer lloc. Segueixen Àlex/Álex (en la seva doble versió català-castellà) i Arnau.
Comentaris (4)