Façana de l'equipament arenyenc
Façana de l'equipament arenyenc

Albert Ribas Dot

Mig segle de llibres

La biblioteca pública Pare Fidel Fita d'Arenys de Mar celebra 50 anys de vida amb espectacles, conferències, regals i viatges durant tot aquest 2007

Celebrar mig segle de vida dóna molta feina. Per aquest motiu, la directora de la biblioteca pública Pare Fidel Fita d'Arenys de Mar, Mercè Cussó, està enfeinada al seu despatx entre papers i alguns dels més de 60.000 documents que la biblioteca ha reunit en els seus 50 anys de vida. Precisament, la celebració ha portat a la biblioteca un nou espai polivalent inaugurat el passat mes d'abril. Aquesta nova sala ha permès a la biblioteca guanyar més espai però també l'ha obligat a viure una petita reestructuració sense tancar cap dia. I en mig d'aquest tràfec, Cussó explica com van les celebracions que durant tot aquest any omplen Arenys d'històries de llibres.

“El meravellós llibre de les paraules viscudes”
La biblioteca va inaugurar-se el 3 de juny de 1957 a la planta baixa de l'actual Ajuntament i fa onze anys que va traslladar-se a la seva actual seu, la qual cosa va permetre la informatització i la incorporació d'audiovisuals. Malgrat els canvis, sempre ha portat el nom del Pare Fidel Fita, un historiador i jesuïta arenyenc. El plat fort de les celebracions va tenir lloc quan s'acostava la data clau dels 50 anys. La nit del dia 2 de juny, el públic va omplir el carrer de la biblioteca per veure l'espectacle commemoratiu que l'escenògraf arenyenc Lluís Danés havia preparat. Les llums es van apagar i la façana de la biblioteca es va omplir d'actors, llums i projeccions que resumien el mig segle viscut per la biblioteca, per la vila d'Arenys i pel país. “El meravellós llibre de les paraules viscudes”, que així es titulava l'espectacle, va concloure amb focs artificials i va donar pas a un sopar celebrat a l'edifici del Calisay. Antics regidors de cultura, extreballadors i, fins i tot, la primera bibliotecària que va tenir la biblioteca, la mataronina Margarida Tura, van reunir-se per recordar anècdotes i bufar les 50 espelmes del pastís. “Les celebracions estan anant molt bé però porten molta feina. Estem cansats però molt contents”, valorava Mercè Cussó sobre els actes que ja s'han dut a terme.

50 anys d'anècdotes
L'endemà, el dia en que mig segle abans la biblioteca havia obert les seves portes, l'ajuntament de la vila va celebrar l'acte institucional de commemoració al qual van assistir personalitats de la vila i els actors Mercè Pons, filla d'Arenys, i David Selvas, lligat al Teatre Principal de la vila, van llegir textos d'autors arenyencs com Ferran de Pol o Salvador Espriu. Precisament, una de les anècdotes més peculiars de la història de la biblioteca Pare Fidel Fita té a veure amb els autors nascuts a la vila. Quan van morir aquests autors, l'ajuntament va decidir convertir la biblioteca en tanatori perquè el poble pogués acomiadar-se dels seus ciutadans més coneguts. Però la història de la biblioteca comença molt abans. “Malgrat que va obrir les portes l'any 57, des de 1955 ja es baixaven llibres des d'Arenys de Munt perquè la gent pogués llegir”, explica Mercè Cussó. Durant el franquisme, la Pare Fidel Fita va ser capdavantera en alguns assumptes “prohibits”. Es van fer classes de català i la gent de la vila es reunia per fer xerrades “en les quals es parlava de tot amb total llibertat”. Mercè Cussó ha viscut gran part de la seva vida lligada a la biblioteca, en la qual treballa des de fa 34 anys. Tots aquests anys li han servit per fer una valoració. “Les biblioteques han evolucionat de ser un espai ple de llibres a un punt d'oci on també venir a seure a llegir una revista o connectar-se a Internet”, comenta.

Viatges, bosses, punts de llibre i un DVD
L'equip de Mercè Cussó va inaugurar els actes de celebració dels 50 anys de vida de la biblioteca el passat mes de febrer i a més de la sala polivalent, que ha permès crear un espai multimèdia amb vuit ordinadors a l'edifici de la biblioteca, des de la direcció s'han organitzat moltes altres activitats al voltant dels 50 anys. Tothom que s'acosti a la biblioteca rebrà una bossa commemorativa i un dels cinc punts de llibre col·leccionables que es reparteixen en punts de la vila com l'ajuntament o la mateixa biblioteca. Però més enllà d'aquests detalls, la Pare Fidel Fita ha organitzat de cara a la tardor un viatge a l'Alguer, una exposició i una taula rodona centrades en personatges importants i desconeguts de la vila i un DVD amb el resum dels 50 anys d'història i de les celebracions viscudes durant aquest 2007 que es publicarà a finals d'any.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive