La XVI edició de la Pesolada de Caldes d’Estrac comptarà aquest 2010 amb més restauradors que mai. Dues dotzenes d’establiments participen en aquestes jornades que s’estrenen aquest dijous, dia 11 de març, i que duraran fins el proper 2 de maig. Durant aquest període de temps tothom que vulgui podrà anar a algun dels restauradors partícips de la Pesolada per provar el plat o menú que han dissenyat i que girarà a l’entorn del pèsol. A banda d’això, el gran dia se centrarà en la inauguració de l’11 de març a les 19.00h. En aquesta es reuniran tots els restauradors que han participat en la Pesolada, on el gran públic podrà fer tastets de cadascun d’ells. Hores abans s’haurà decidit el guanyador del segon concurs de cuina que s’organitza paral•lel a les jornades. Amb convocatòria per tot Catalunya, els restaurants presenten un menú relacionat amb el pèsol i també el muntatge d’una taula de quatre persones que acompanyaria al menjar. De tots els que s’han presentat hi ha cinc finalistes, que es podran conèixer el dijous. Està previst que Carme Ruscalleda sigui l’encarregada de donar el premi als guanyadors.
Aquest concurs significa la continuació del format de Pesolada que es va encetar l’any passat, en el qual l’Ajuntament de Caldetes va agafar les regnes de l’organització. El seu alcalde, Joaquim Arnó, explica que els inicis d’aquestes jornades “estaven marcats perquè es tractava d’un certamen molt singular, però amb el temps altres indrets de la comarca ho han adaptat.” “Per això vam decidir diferenciar-lo i abocar-nos a les escoles de cuina, a la medul·la de l’os representada en la cuina en sí i a la rellevància de l’ensenyament”, afegeix, en referència a la focalització que han fet cap a les escoles i els menús que dissenyin per a l’ocasió. Per Arnó, un dels símptomes que demostren que la Pesolada va a més és el fet d’haver passat de “dotze restaurants al doble” a l’hora de participar-hi. Tots de la província de Barcelona, inclosos “els del poble, que tot i no organitzar-ho ja directament, participen com el primer dia”. “Són unes jornades fetes perquè hi guanyi tot el teixit de la vila”, recorda.
Que Caldetes hi surt guanyant ho confirmen alguns restauradors del poble. Josep Civit, del restaurant Voramar, remarca que són unes jornades “positives perquè el pèsol és un producte autòcton de temporada que si se sap cuinar queda exquisit”. Per ell, la mostra més clara del bon estat en el que es troben les jornades és “la inèrcia de 16 anys de Pesolada, cal empènyer una mica més però la cosa funciona”. Civit explica també que el secret del pèsol no es troba només en els ingredients que se li afegeixen, sinó “en com es cuina, quin tipus de collita s’afaga –és millor les primeres- i com s’ha de pelar”. Si a més se li sumen restaurants d’Arenys de Mar i de Munt, d’Argentona, de Llavaneres, de Mataró, Sant Pol, Sant Iscle de Vallalta o Sant Vicenç de Montalt, la varietat està assegurada. “És una bona oportunitat per fer coses diferents i per promocionar-nos”, apunta Oriol fito, del restaurant Can Morera dels Tarongers de Llavaneres.
Més enllà dels pèsols
Arnó destaca també que l’atracció que pot generar les Jornades per la vila serveix per mostrar altres bondats de la ciutat, com per exemple la platja. Conegudes per la seva netedat i tranquil·litat, l’alcalde assegura que fa dos anys van aconseguir “la bandera blava que anem renovant constantment”. “Això suposa un esforç per gestionar l’espai, i els resultats no els tenim mesurats en si ve més o menys gent, ja que els baròmetres correctes els tenen els comerços”, afegeix. Per això, intentant millorar per “qualificar d’alta qualitat tot el que es pugui” per crear sinèrgies perquè la repercussió acabi en els establiments de la vila.
Per això creu que la crisi econòmica no s’ha notat tant al poble, ja que no es basen “en creixement urbanístic” sinó en trobar ingressos en àmbits turístics. “La gent acaba sortint de vacances, i els encarregats d’ajustar els preus són els privats, que són conscients que no es gasta tant i que per tant han d’ajustar els marges”, assegura. Per la seva part, la clau és “fer mercat” amb “activitats comercials, fires, parades al carrer, etc.” Que serveixin per generar més recursos i permetre la “promoció de Caldetes”, diferent a altres costes catalanes.
-
Fundació Palau en creixement
Un dels pols d'atracció cultural és la Fundació Palau, amb qui l'Ajuntament treballa per fer activitats i anar habilitant nous espais. De moment, s'adrecen moltes visites sobretot a les escoles, tot i que també serveix per acostar a gent interessada en temes culturals. Es complementa amb activitats lúdiques i esportives com curses populars o l'ús del poliesportiu. Sense anar més lluny, la cursa de la primavera es preveu que superi els 700 participants en la seva edició d'aquest 2010.
-
Comentaris