capgros.com/efe

Més de 2500 persones participen a l'alliberament de tortugues

El CRAM va celebrar el seu desè aniversari alliberan 14 tortugues a tres indrets simultàniament

La Fundació per a la Conservació i Recuperació d'Animals Marins (CRAM) de Premià de Mar va alliberar ahir 14 tortugues marines en diferents punts de la costa catalana, en la desena edició de "Torna a Casa", davant més de 2.500 persones i la presència del conseller de Medi Ambient, Salvador Milà. Aquest acte, celebrat simultàniament a la platja de Premià, al Delta de l'Ebre i al parc natural dels Aiguamolls de l'Empordà, serveix per retornar al mar les últimes tortugues marines que han arribat al Centre de Recuperació del CRAM l'estiu passat.

A Premià, on es va viure la jornada més multitudinària (unes 2.000 persones), s'han alliberat vuit tortugues, amb l'assistència de Milà, a més a més de l'alcalde de la ciutat, Jaume Batlle; i el president i fundador del CRAM, el veterinari Ferran Alegre. Des de fa deu anys, el CRAM porta a terme cada estiu la campanya "Ajudem-la", destinada al rescat i recuperació de tortugues marines, informant sobretot els pescadors de la importància de salvar les tortugues que puguin caure a les seves xarxes accidentalment.

Aquestes tortugues, de l'espècie marina Caretta Caretta, estan en perill d'extinció a nivell mundial. Ferran Alegre va explicar que "les tortugues van desapareixent perquè solen quedar atrapades a les xarxes d'arrossegament de pesca, encara que un altre factor important és la gran concentració de contaminants al Mar Mediterrani".

La campanya de conscienciació es dirigeix abans que res a les confraries catalanes de pescadors, perquè tornin les tortugues que pesquen accidentalment al centre de recuperació del CRAM. "Les confraries ens estan recolzant molt -va afegir Alegre- i de seguida s'han prestat a col·laborar amb nosaltres, portant-nos sempre les tortugues que queden atrapades a la pesca".

Alegre assegura que, per a la gent que es dedica a la conservació d'espècies, alliberar les tortugues "és un acte que ens omple d'aire, sobretot davant les últimes notícies tan negatives sobre conservació mediambiental", en referència a la recent mort de l'última óssa autòctona dels Pirineus aquesta setmana. El President del CRAM va denunciar les penoses condicions en què es troba la Mar Mediterrània, "amb una enorme pressió turística i pesquera, una concentració de contaminants i una explotació dels recursos marins excessiva", fet que no ajuda la supervivència de les espècies en perill. "Fa només 50 anys -ha afegit- hi havia foques en llocs com el Cap de Creus (Alt Empordà) mentre que ara al Mediterrani no trobem més que plàstics i altres contaminants".

"Torna a Casa" va reunir gairebé 400 persones als Aiguamolls de l'Empordà i a prop de 300 al Delta de l'Ebre, amb l'alliberament de tres tortugues a tots dos punts de la costa. En els deu anys que el CRAM treballa a la campanya "Ajudem-la", s'han rescatat i recuperat més de 500 tortugues marines, segons s'explica des d'aquesta organització.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive