Els 50.000 euros que ha recollit la campanya El menjar cura! “faran possible dos projectes que milloraran la salut i la qualitat de vida de centenars de maresmencs que pateixen disfàgia i que, per tant, no poden empassar bé”, anuncia el Consorci Sanitari del Maresme.
La primera campanya del programa ‘Impulsem la recerca’ es va desplegar el 2019 amb el lema El menjar cura! i estava centrada en la disfàgia. La Fundació Maresme va donar-hi suport com a soci estratègic; l’Ajuntament de Mataró, el Tecnocampus i la Societat Europea d’Alteracions de la Deglució també van col·laborar-hi. Gràcies a la generositat ciutadana i a la de diverses empreses del Maresme, es van poder recaptar 50.000 euros. Així ho ha fet públic el consorci per a la salut de la comarca.
La majoria d’aquests diners (52%) procedeixen de donacions de diverses empreses i el 33% van ser donacions de particulars realitzades a través de la pàgina web de la campanya. El 13% de la resta de diners recaptats es va obtenir mitjançant la venda de tiquets per al sopar de gala, que es va celebrar el 13 de desembre, i el 2% restant de les aportacions es van fer a les taules informatives que es van instal·lar a l’Hospital de Mataró i al Mataró Parc.
Què és la disfàgia?
La disfàgia és la dificultat per empassar menjar i begudes, problema que deriva en infeccions respiratòries, desnutrició i deshidratació de les persones afectades, normalment ancians i persones de totes les edats amb disfuncions neurològiques (paràlisi cerebral, Alzheimer, ictus...).
Què farà el consorci amb els diners recaptats?
1.- Programa de millora alimentària per als alumnes de l’escola d’educació especial L’Arboç de Mataró, que gestiona la Fundació Maresme i que atén nens i adolescents amb disfuncions neurològiques greus. Aquest projecte, que coordina la dietista Alícia Costa, es va iniciar el març passat.
2.- Programa de detecció precoç de la disfàgia en més de 500 ancians ingressats a l’Hospital de Mataró. Aquest projecte, que coordina l'infermer Alberto Martín, s’inicia aquest proper setembre.
Aquests dos projectes s’acompanyen d’un programa per ensenyar a pacients i familiars a cuinar dietes adaptades a la dificultat per empassar, nutritives i atractives per als malalts, a fi d’evitar el risc de malnutrició si es deixa de menjar.
Comentaris