Els animals del Parc de les Aus seran reubicats a les millors instal·lacions possibles. Així ho ha assegurat avui el director general de Medi Natural del departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat, Ramon Luque.
Segons Luque, en aquests moments s'està portant a terme el procés de recuperació de tots els animals que la Generalitat tenia acollits al parc de les Aus i per cada un d'ells s'està buscant el seu millor lloc. "S'està treballant amb un centenar d'entitats, ja siguin centres d'acolliment d'animals, nuclis zoològics o col·leccions privades", ha explicat Luque.
El director general de Medi Natural també ha volgut deixar clar que fins i tot queden alguns dies fins al 8 de juliol, dia en què els solars on s'ubica el parc han de quedar completament buits, per continuar el desallotjament dels animals. Aquest treball, ha afegit, serà "progressiu, lent i de complicada gestió", ja que tots han de sortir amb una identificació i una valoració dels veterinaris.
Luque també ha assegurat que la Generalitat només es farà càrrec dels animals que es troben sota la seva custòdia, com són algunes aus exòtiques, les cigonyes, els grans ducs o les tortugues, entre d'altres, ja que l'administració no pot responsabilitzar-se de tots els animals existents al recinte, aproximadament 3.000 aus de 300 espècies diferents.
Alguns dels animals ja han estat reubicats a centres ubicats fora de Catalunya, com la Comunitat Valenciana i Aragó, encara que no es descarten altres destinacions més allunyades. Alguns dels animals propietat del Parc de les Aus, segons fonts de la mateixa entitat, especialment les aus que no es troben en perill d'extinció, que no necessiten atencions especials i els animals de la granja, també s'han començat a vendre a particulars, sempre que aquest pugui garantir la seva atenció.
Especialment preocupant és el futur dels dos ximpanzés estrelles del parc, Tico i Julio, el primer d'ells trobat per un buscador de bolets a la serra del litoral del Maresme l'any 1989 i l'altre arribat d'un zoo d'Andalusia, tots dos propietat de la Generalitat, per als quals en aquests moments es busca ubicació.
En el cas de les plantes, la replantació de les espècies s'està fent en els terrenys del parc que no han estat afectats per la sentència perquè van ser comprats més tard, encara que també estan sent traslladats a altres jardins botànics de Catalunya, igualment una feina lenta ja que s'ha de fer de forma cautelosa perquè les plantes no morin en el trasplantament i s'adeqüin al seu nou hàbitat.
El director general de Medi Ambient ha assegurat que la Generalitat va fer tot el que estava al seu abast perquè el Parc de les Aus continués obert "per labor pedagògica i de sensibilització sobre el medi ambient que realitzava" però ha recordat que l'administració no podia fer més davant d'una sentència judicial i un problema familiar.
Finalment Luque ha animat altres municipis a seguir la feina que ha deixat el Parc de les Aus de Vilassar de Mar, clausurat diumenge 19 després de 32 anys d'història, i ha criticat la falta de sensibilització de la jutge per dictaminar una sentència de desallotjament d'un zoo -per una disputa d'herència sobre la propietat dels terrenys- sense tenir en compte el procés de reubicació dels animals i el temps que es necessita per a això.
Comentaris