Vista aèrea d'Arenys de Mar que vol apostar per la masoveria
Vista aèrea d'Arenys de Mar que vol apostar per la masoveria

La masoveria urbana com a manera d’accedir a l'habitatge

Arenys de Mar ja té l’informe per destinar un immoble al sistema de masoveria: qui hi viu, el manté i rehabilita

Arenys de Mar busca ser imaginatiu en polítiques d’accés a l’habitatge i ja en el seu pla de govern per aquest mandat va apostar per impulsar noves formes de tinença com la masoveria urbana, el cohabitatge i les cooperatives en cessió d´ús. De moment, ja té l’informe de la Diputació per aplicar per primer cop el règim de masoveria urbana.

Tot i que masoveria ens remeti a l’antiga manera de treballar terres d’altri, la nova variant urbana parteix de la mateixa idea i serveix per rehabilitar un immoble a canvi d’habitar-lo. És per exemple el tipus de contracte que té firmat l'espai cultural i social de Can Fugarolas a Mataró. La idea és que el propietari d’un edifici o habitatge desocupat cedeixi el dret a viure en la seva propietat a una persona o grup de persones que a canvi de no pagar lloguer, es comprometen a reformar i mantenir l’habitatge en bones condicions. Se’l considera un sistema de doble benefici, ja que persones sense recursos troben alternatives d’habitatge i el propietari té garantit que la seva propietat rep un manteniment i es destina a la funció social de l’habitatge. 

La Diputació de Barcelona ha realitzat un estudi per valorar la viabilitat de rehabilitar a Arenys de Mar, una casa unifamiliar de tipologia gran situada entre mitgeres, per iniciar un experiència pilot de masoveria urbana al municipi, escollida entre els 16 habitatges públics que l’Ajuntament disposa.

L’estudi treballa sobre dues opcions, d’una banda mantenir un únic habitatge en aquest immoble o fer un buidatge de l’edificació existent i fer dos habitatges més petits. En ambdós casos, l’Ajuntament hauria d’assumir les obres de consolidació estructural i de façanes, i les persones masoveres s’haurien d’encarregar dels acabats dels interiors dels habitatges. Pel que fa a benefici de subvencions, aquesta actuació podria acollir-se a les ajudes al programa social de lloguer del Pla estatal de l’habitatge, prèvia qualificació dels habitatges com a habitatges de protecció oficial. Aquestes ajudes, que actualment arriben als 350 euros per metre quadrat, poden reduir considerablement la inversió inicial per part de l’Ajuntament.

Una aposta estratègica

Les experiències pilot en masoveria urbana volen difondre el model dins de la població i donar coneixement als ajuntaments que els hi interessi fomentar aquesta manera d’accedir a un habitatge, on es posa en valor les habilitats de l’adjudicatari i és fomenta la rehabilitació del parc d’habitatges. Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 10 “Reducció de les desigualtats” i 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”

 

Comentaris (4)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive