L'envelliment de la població, un dels grans reptes al Maresme
L'envelliment de la població, un dels grans reptes al Maresme

El Maresme té 159 avis i àvies centenàries

L'evolució de la piràmide demogràfica al Maresme presenta moviment constant cap a l’envelliment de la població

Al Maresme hi ha, segons les darreres dades oficials, un total de 159 persones que han arribat als cent anys d'edat o han superat aquesta franja. Són els "centenaris" d'una població que tendeix cap a l'envelliment, segons les dades demogràfiques de la comarca.

Tal i com destaquen des del Consell Comarcal del Maresme, a partir de les xifres extretes de l'Observatori de Desenvolupament Local i la seva anàlisi de la població comarcal, l'estructura d'edats del territori en els darrers anys avança de manera constant cap a l'envelliment de la població. Així, el nombre de persones majors de 65 anys ha evolucionat a l’alça passant de representar el 14,5% el 2003 a tenir un pes del 19,6% el 2023.

En aquesta evolució, també hi destaquen els canvi de patrons de fecunditat que van clarament a la baixa i amb maternitats cada vegada més tardanes. La pauta en els darrers 5 anys mostra que més de dos terços dels naixements són de mares entre els 30 i els 39 anys.

El percentatge de població infantil i juvenil respecte al total també va en retrocés, accentuant una tendència que es manté en les darreres dues dècades. Segons les dades de 2023, la base piramidal de la població maresmenca (infants i joves de 0 a 16 anys) només representava el 16,80%.

Amb tot plegat, es posa de manifest que hi ha més persones grans que joves al territori; és a dir, que al Maresme hi ha 135,7 persones de més de 65 anys per cada 100 de menys de 15 any. Aquest percentatge, però, és lleugerament inferior que el registrat al conjunt de Catalunya, on l'envelliment de la població és la tònica dominant. Segons la projecció feta per l’IDESCAT (Institut d’Estadística de Catalunya), la població maresmenca major de 65 anys passarà de les 91.641 actuals a les 122.000 l’any 2033.

A banda, al Maresme, per cada 100 persones majors de 65 anys n’hi ha 15,3 de 85 anys i més, el que es coneix com a índex de sobreenvelliment. També, en aquest cas, l’índex de la comarca és menor que el del conjunt de Catalunya (16,8%).

 

 

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive