El conseller David Mascort anuncia l'aixecament de l'emergència per sequera. Foto: ACN
El conseller David Mascort anuncia l'aixecament de l'emergència per sequera. Foto: ACN

El Maresme ja no està en emergència per sequera

La Generalitat ha aixecat la fase d'emergència per sequera en l'àmbit Ter-Llobregat gràcies a les pluges dels darrers dies, i s'eliminen restriccions com ara la prohibició de reomplir piscines d'ús públic

La Comissió Interdepartamental de Sequera ha acordat aquest dimarts aixecar la fase d'emergència per sequera en l'àmbit Ter-Llobregat, que inclou tots els municipis del Maresme, arran de la recuperació de les reserves per les pluges de les darreres setmanes. Actualment, els embassament d'aquest àmbit estan al 24,8% de la seva capacitat, amb 154 hectòmetres cúbics. La previsió és que el canvi d'escenari d'emergència a excepcionalitat sigui efectiu dilluns, quan es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC). L'emergència per sequera es va decretar l'1 de febrer als 202 municipis que formen part d'aquest àmbit. Quan es torni a l'excepcionalitat, la dotació d'aigua per habitant i dia passarà a ser de 230 litres i no de 200 com era en l'escenari d'emergència.

Amb el pas d'emergència a excepcionalitat es rebaixen algunes restriccions. Així, es redueix la dotació per al reg agrícola en un 40% i no en un 80% com en emergència, un 15% el consum dels usuaris industrials -25% en emergència- i un 30% en els usos ramaders -50% en emergència-. En aquest sentit, hi ha la possibilitat de flexibilitzar les reduccions en l'àmbit ramader presentant un pla d'estalvi d'aigua a l'Agència Catalana de l'Aigua.

La reducció del consum d'aigua en els usos recreatius es manté al 15% en usos assimilables a urbans i és del 50% en reg. També es manté la prohibició de regar jardins i zones verdes públiques o privades, excepte el reg de supervivència d'arbres o plantes que es farà gota a gota o en regadora. No es pot regar la gespa, a excepció de les superfícies destinades a la pràctica federada d'esport, o si es fa amb aigua regenerada o de pluja. I es manté també la prohibició de netejar carrers o edificis amb aigua potable, la neteja de vehicles només en establiments autoritzats i la prohibició d'omplir les fonts ornamentals.

 

Les piscines no necessitaran ser refugis climàtics

Un dels canvis destacats que porta associat el pas d'emergència a excepcionalitat és que les piscines d'ús públic podran obrir sense necessitat de declarar-se refugi climàtic. Així, es permetrà el reompliment, o primer ompliment si són de nova construcció o s'han rehabilitat, de piscines d'ús públic i també les d'ús privat que disposin d'un sistema de recirculació de l'aigua. S'haurà de fer però amb les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l'aigua.

Això inclou piscines municipals o altres d'accés públic com les dels establiments turístics, els centres esportius, els centres lúdics o les piscines de les comunitats de propietaris, així com les d'ús terapèutic ubicades en hospitals i centres d'educació especial. També es permet l'ompliment i el reompliment de piscines d'ús privat destinades al bany de persones amb grau de discapacitat reconegut i en què consta que pateixen alteracions de la conducta. Els centres educatius podran omplir completament o parcialment les piscines desmuntables de capacitat inferior a 500 litres per al bany d'infants.

En canvi, no es podran omplir piscines privades d'ús individual o familiar, així com tampoc les que no tenen sistemes de recirculació d'aigua. Les que sí que en tenen ho podran fer en les quantitats mínimes indispensables per garantir la qualitat sanitària de l'aigua.

El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha destacat que aquestes restriccions són les mateixes que hi van haver durant l'estiu passat pel que fa a les piscines.

El Pla Especial de Sequera contempla també topalls on s'iguala el consum d'un turista al d'un ciutadà. En situació d'excepcionalitat aquest topall és de 115 litres per plaça, d'obligat compliment per a municipis que durant tres mesos hagin sobrepassat la seva dotació.

A més, es torna a passar de cabals d'emergència mínims a cabals ambientals, assegurant millor la biodiversitat dels rius i les masses d'aigua.

Comentaris (4)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive