En ple Any Rusiñol i de la mà de Sílvia Munt i Ramon Madaula arriba a Argentona Cap al tard, un espectacle en què Santiago Rusiñol assegut en un cafè al capvespre i acompanyat per la música d'un piano reflexiona sobre qui és. Cap al tard és un monòleg d'una hora a partir d'un recull de proses autobiogràfiques de Rusiñol, les que Madaula considera les més íntimes i definidores de l'escriptor modernista.
Ramon Madaula va recopilar textos en prosa de Rusiñol, tant d'articles de diaris, com de cartes i novel·les capitulars. Els textos, de totes les èpoques de l'artista, estan ordenats de manera més o menys cronològica, però també intentant que tinguin un sentit teatral i una unitat d'espai i temps. En el dossier de premsa de l'espectacle, Madaula expressa la seva fascinació per Rusiñol des que fa vint-i-tres anys va debutar com a actor interpretant el Ramonet de L'Auca del Senyor Esteve.
Madaula creu que, més enllà del personatge que es va construir l'artista de Sitges, a Cap al tard s'hi entreveu un altre Rusiñol, un Rusiñol tocat per una malencolia vital, un Rusiñol perseguint l'ideal, un Rusiñol ferit per les drogues i l'alcohol, un Rusiñol, sovint, molt més solitari del que la gent creu, un Rusiñol perdut en el seu propi personatge, un Rusiñol incomprès pels seus contemporanis; un Rusiñol, al cap i a la fi, molt més interessant i complex que el dels duros a quatre pessetes.
Cap al tard és l'estrena de Madaula com a dramaturg, amb un muntatge dirigit per Sílvia Munt en què ell és l'únic actor. A l'escenari, l'actor només està acompanyat pels músics Sergi Cuenca i Josep Ferré, que interpreten peces d'Éric Satie, amic de Rusiñol. L'obra és una coproducció del Centre d'Arts Escèniques de Reus, l'Ajuntament de Sitges i l'Ajuntament de Manlleu.
Madaula en una escena de l'obra
Comentaris