Gegants d'Arenys de Mar Sant Zenon: quan Arenys de Mar fa Festa Major
Gegants d'Arenys de Mar Sant Zenon: quan Arenys de Mar fa Festa Major

El llibret que voldrà tenir tota la canalla del Maresme

El Consorci de Turisme del Maresme explica la història de les Gegantes i Gegants en un llibret enfocat al públic familiar

La fal·lera i devoció pels gegants és, al Maresme, comuna a pràcticament tots els municipis. En un anunci comercial es diria allò de ‘9 de cada 10 nens i nenes professen gran afició als Gegants’ i seria cert. Precisament a aquest efecte s’acaba de publicar (i es pot descarregar gratuïtament) un llibret que de ben segur voldrà tenir a casa tota la canalla del Maresme.

La iaia del Maresme, el personatge promogut pel Consorci que dinamitza el turisme familiar a la comarca, és l’encarregada de repassar totes les Gegantes i Gegants dels municipis del Maresme, detallant quan es poden veure en acció. 

  • El llibret de les Gegantes i Gegants del Maresme es pot descarregar de forma gratuïta a la pàgina web del Consorci.

 

Els Gegants, a ritme de Bequetero. Foto: R. Gallofré
Els Gegants, a ritme de Bequetero. Foto: R. Gallofré

 

Un directori complet

Les Gegantes i els Gegants són autèntiques obres d’art que representen els municipis, són una tradició que el Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme ha volgut posar en valor editant un llibret digital que repassa la història de les figures de cadascun dels pobles i ciutats de la comarca. Ho fa a través de la iaia del Maresme, el personatge que dinamitza el turisme familiar , ja que el document està enfocat a les famílies i també a les escoles, perquè tinguin una eina més per treballar la cultura i les tradicions comarcals.

Es tracta d’un recull de les Gegantes i Gegants principals, especificant els seus orígens, la seva vinculació amb el municipi i una de les dades més curioses: la seva alçada. També es detalla quan es poden veure en acció, és a dir, quins dies surten ballant en cercavila pels carrers del Maresme, i quina és la colla que els dona vida.

Els 30 municipis de la comarca tenen una parella de gegants com a figures principals, però molts d’ells també en tenen de secundaris i capgrossos que els acompanyen a les festes majors. Són ambaixadors de cada territori, alguns ben representatius, com la Madrona i en Feliu, els Gegants d’Alella, que simbolitzen dos pagesos vinyataires -activitat típica local- i que surten, entre d’altres, per la Festa de la Verema. O la Remei i en Martí, d’Arenys de Munt, que tenen també oficis molt arrelats: ella és puntaire i ell un pagès que cull cireres d’en Roca.

En altres pobles, els gegants expliquen la història local. És el cas de Caldes d’Estrac, amb la Fàtima i en Busquets, que formen part d’una llegenda que guarda relació amb les torres de guaita i els poders de les aigües termals caldenques. I també a Malgrat de Mar, on en Bernat Estornell representa el primer batlle del municipi -fins i tot porta el bastó d’alcalde- i la Geganta és la seva dona, la Dama Eulàlia. D’entre tots els gegants destaquen els de Montgat, ja que la seva imatge s’allunya de la convencional: la Catalina simbolitza la Lluna i l’Emili el Sol, tal com es pot veure als seus rostres. Són dels més alts de la comarca: tots dos fan 4 metres d’alçada.
 

Comentaris (2)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive