capgros.com / ACN

Llavaneres vol recuperar el seu aqüífer amb un tractament biològic pioner

El municipi vol aplicar un sistema per eliminar l'excés de nitrats de l'aigua i poder utilitzar el recurs subterrani per al reg de parcs i jardins

Un projecte pilot europeu vol demostrar la viabilitat d'una nova tecnologia de tractament biològic per a l'eliminació de nitrats de l'aigua dels aqüífers subterranis. L'acció es duu a terme a Sant Andreu de Llavaneres (Maresme), on l'Ajuntament va haver de tancar fa anys els pous d'extracció per l'alta presència de nitrats -ara el subministrament el fa ATLL. A diferència dels processos habituals, aquest projecte tracta l'aigua és 'insitu', és a dir, no cal extreure-la del pou per tractar-la sinó que s'actua directament en l'interior de l'aqüífer. L'Ajuntament vol aprofitar la prova pilot que es fa al municipi per recuperar part de l'aqüífer i poder destinar l'aigua al reg de parcs i jardins.

Les aigües subterrànies de Sant Andreu de Llavaneres, com la de molts municipis catalans, té una alta presència de nitrats, per sobre dels 50 mil·ligrams el litre que permet la normativa per al subministrament de boca degut a les possibles conseqüències negatives per a la salut de les persones. És per això que el consistori va haver de tancar fa uns anys els pous d'extracció. "Els aqüífers estaven molt malmesos per la sobreexplotació agrícola i aquest nivell de nitrats, en abús, podrien ser un problema", explica el regidor d'Aigües, Albert Sala. Ara el municipi reb aigua d'aigües Ter-Llobregat (ATLL) i la pressió sobre els pous també ha disminuït.

Amb tot, ara l'Ajuntament es planteja recuperar l'aqüífer gràcies a una prova pilot que es duu a terme al municipi per tal de demostrar la viabilitat tècnica i econòmica d'una nova tecnologia per al tractament d'aquestes aigües. La directora del projecte, Irene Jubany, comenta que aquesta situació es dóna en un 10% dels municipis. El tractament que es proposa trenca amb el que es fa habitualment en aquests casos. Des del punt de vista tècnic no cal extreure l'aigua per tractar-la, ja que el problema s'ataca en orígen. D'altra banda, la majori de tractaments existents generen un residu que cal gestionar i suposa costos afegits que aquesta tecnologia també s'estalvia.

Treure profit de l'aigua subterrània
El que es fa és aprofitar els microorganismes existents en l'aqüífer per transformar el nitrat de l'aigua en nitrogen gas. "La tecnologia es basa en proporcionar a l'aqüífer matèria orgànica perquè els microorganismes, a través del propi metabolisme facin aquest procés d'eliminació dels nitrats", explica Jubany. Mediambientalment, explica la directora del projecte, també és un projecte en positiu perquè l'aigua dels rius que abasta la majoria de municipis "ja està prou explotada". D'aigua subterrània, afegeix, Catalunya en disposa en grans quantitats i "és important que es pugui aprofitar a nivell local".

El regidor Albert Sala afirma que si es demostra l'eficàcia del sistema, l'Ajuntament es plantejarà recuperar part de l'aqüífer per destinar l'aigua al reg de parcs i jardins i disposar d'un recurs propi en cas que el sistema ATLL tingui avaries o hi hagi un excés de consum d'aigua al municipi.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive