Més de 320 persones d’arreu de Catalunya, Aragó, País Valencià i les Illes Balears van assistir el passat 22 de maig, a l’acte de lliurament de premis de la 16a edició del concurs literari AMIC-Ficcions, celebrat al CaixaForum Barcelona. De les 200 històries finalistes, el Premi a la Millor Història AMIC-Ficcions 2024, guardonat amb un iPhone, ha estat per Martina Figueras Pérez de l’INS de Llavaneres de Sant Andreu de Llavaneres, sota el pseudònim Martina Figueras, pel seu relat “Vençut”.
El jurat ha considerat que la història mereixia el primer premi per utilitzar “una història que transpira desconcert, soledat, tristor, nuesa i profunditat. Les febleses i les pors del protagonista es mostren a flor de pell des d’una visió de distància curta, cara a cara, amb el seu cor perdut, perquè les ferides són profundes i la ment del protagonista balla entre allò que en diríem lucidesa i follia en estat pur. L’autora ens ha ofert un text deliciós, amb un total domini del llenguatge i un control de l’estructura narrativa que li augura un futur brillant en el món de les lletres”.
L’esdeveniment va comptar amb la presència Natàlia Garriga, consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, qui va subratllar que l'acte era na constatació que “la llengua catalana està ben viva”. “Perquè, en vosaltres, en les vostres propostes —que cada any són milers i milers— el català es converteix en llengua de creació, en eina per explicar històries que no s’han escrit mai abans com ho heu fet vosaltres”.
En l’acte també hi va intervenir, Ramon Grau, president de l’AMIC, que va subratllar que la iniciativa aporta "joventut, creativitat, escriptura, lectura, talent i treball en equip, valors que l'AMIC vol preservar i continuar potenciant." A més, Jordi Sierra i Fabra, escriptor, va enviar un missatge molt clar als estudiants: "si no creieu en vosaltres, no aconseguireu res, si no us estimeu, mai podreu projectar amor amb el què escriviu".
També l'esdeveniment va comptar amb el parlament d'Oriol Magrinyà, director de l'Editorial Barcino, un dels projectes de la Fundació Carulla, que va agrair l'existència del concurs, ja que fomenta la imaginació de les generacions més joves i va encoratjar als alumnes a llegir i crear històries en català. Finalment, va intervenir, Miki Núñez, cantant i presentador que va remarcar “llegir ens fa lliures, però escriure ens dona la llibertat de crear el món que nosaltres volem, (...) escriure fa que nosaltres puguem expressar tot allò que volem, tot el que ens agradaria que passés, tal i com jo faig amb les meves cançons”.
El concurs literari juvenil AMIC-Ficcions, l’aventura de crear històries, va tancar la setzena edició amb una participació de 4.973 alumnes registrats de 309 centres educatius diferents. Aquests joves, d’entre 14 i 18 anys, provenen de Catalunya (3.503), País Valencià (1.011), les Illes Balears (422) i Aragó (37).
De les més de 2.336 històries publicades que es van pujar durant el termini del concurs, el jurat, format per persones vinculades al món literari i de l’educació, ha seleccionat 200 grups finalistes: 119 de Catalunya (187 joves), 44 del País Valencià (71 nois i noies), 34 de les Illes Balears (54 alumnes) i 3 grups d’Aragó (5 alumnes). Mentre que entre el professorat que ha engrescat als joves a participar, el jurat ha seleccionat 35 docents finalistes dels següents territoris: 20 de Catalunya, 6 d’Illes Balears, 2 del País Valencià i 2 d’Aragó.
L’AMIC, Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació, representa a més de cinc-cents seixanta mitjans impresos, digitals i audiovisuals de proximitat, temàtics i generalistes fortament arrelats arreu del nostre àmbit territorial, que conjuntament arriben a una tirada en premsa d’1.300.000 exemplars, mentre que en digital superen els 14.000.000 d’usuaris únics mensuals. L’Associació vol donar continuïtat i potenciar aquesta iniciativa a la xarxa que compta amb un gran èxit de participació dels joves i que té la voluntat de promoure la creació literària, perquè forma part del seu compromís amb l’educació, la joventut i la creació.
Comentaris