M.Coll

La producció de maduixes al Maresme cau entre un 40 i un 60%

Els pagesos consideren irrecuperable aquest tipus de cultiu a la comarca

Les maduixes del Maresme es troben en fase de desaparició després que enguany la producció s'hagi reduït entre un 40 i un 60%, en total aproximadament un milió de quilos. Encara que la sequera i el fred d'aquest hivern passat no han ajudat gaire al cultiu de la maduixa, que actualment se centre a la franja maresmenca entre Arenys de Mar i Calella, la crisi del sector és més estructural.

Per una banda, la maduixa local ja no pot fer front a la producció que arriba en altres sectors geogràfics: “La competència de maduixa cultivada a Huelva o al Marroc és massa forta, ja que allà tenen molts factors a favor: el clima els acompanya i per l'estructura del terreny poden treballar amb maquinària”, assegura el president de la cooperativa Frespol, Ramon Xaubet. En canvi al Maresme, tots els vents bufen en contra, clima dur i terrenys amb pendent, els quals encara s'han de treballar de forma manual. “El cost del producte ha pujat molt perquè la mà d'obra cada cop és més cara, però a més, actualment ningú vol treballar al camp i no ens podem refiar dels africans que no treballen amb qualitat”, ha afegit Xaubet.

Encara que la producció davalla, els productors asseguren que la qualitat de la maduixa maresmenca continua sent més bona que la andalusa, especialment és destacable el seu sabor. “Encara que la maduixa d'aquí és més bona pel paladar, les mestresses de casa en el mercat busquen aquells productes que són més barats i que aguanten més temps encara que siguin de menys qualitat”, explica el president de Frespol, una de les cooperatives de la comarca més actives en aquest sector.

Es preveu que la crisi de la maduixa condueixi vers la desaparició del sector. “Ara només quedem quatre productors, la majoria a punt de la jubilació, i si es passeja pels municipis maresmencs productors de maduixa els camps fan pena, només es veuen ferros vells i desbaratats hivernacles, ja que són terrenys amb inclinació no recuperables per l'horta”, assegura pessimista Xaubet.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive