capgros.com/EFE

La menor víctima d'arts marcials declara per videoconferència

El judici contra el presussupte agressor sexual de menors queda vist per sentència

El judici contra el professor d'arts marcials que presumptament va abusar sexualment de quatre nenes, d'entre 6 i 9 anys, a dos col·legis de Cabrils i Mataró, ha quedat vist per a sentència després que el menor que faltava per declarar ho hagi fet avui, a porta tancada i a través de videoconferència.

Aquesta nena, que ha declarat des del jutjat de Mataró davant la secció segona de l'Audiència de Barcelona, és la que suposadament va patir els abusos més greus i la que es va negar, a diferència de les altres tres menors, a comparèixer a la sala per no haver de declarar davant del seu agressor.

Després de la declaració, l'advocada de la menor, Lara Padilla, ha explicat que la nena "s'ha reafirmat en les seves manifestacions anteriors relatant una vegada més tots els abusos dels quals ha estat víctima". A l'interior de la sala, la lletrada de la defensa, Inés Portabella, que demana l'absolució del seu representat i ha posat en qüestió la veracitat del relat d'aquesta menor: "no pot estar tan tranquil·la en la seva declaració quan suposadament li han ocorregut coses molt greus, terribles", ha afirmat.

Portabella ha argumentat, a més, que segons un informe psicològic de l'hospital de Can Ruti de Badalona, la gelosia que aquesta nena té del seu germà li provoca "un sentiment d'abandonament i un conflicte intern que necessita tractament psicoterapèutic", per la qual cosa creu que es va inventar aquests abusos per cridar l'atenció.

Francisco C.S., a la presó provisional per aquests fets des de fa gairebé dos anys, està acusat d'abusar sexualment, entre 2001 i 2003, de quatre alumnes seves, tres del col·legi públic L'Olivera (Cabrils) i una del Cirera (Mataró), delictes que assegura no haver comès i pels quals s'enfronta a una pena de 19 anys de presó.

El judici, que va començar a mitjans de maig passat, s'ha allargat fins avui perquè el president de la secció segona, Pedro Martín, va decidir suspendre les sessions fins a decidir en quines condicions havia de declarar la nena que es negava fer-ho. Finalment la sala, que ha rebut moltes crítiques per obligar les nenes a declarar sense la protecció d'una mampara que evités el contacte visual amb el seu presumpte agressor, va optar pel sistema telemàtic per prendre-li declaració després de rebre l'informe dels forenses que van explorar per última vegada la menor i que desaconsellava que la nena comparegués en la vista.

En els informes finals, tant la fiscal com l'advocada de l'acusació particular han incidit en la persistència de les nenes en la incriminació i en el fet que es tracta d'alumnes de dos col·legis diferents per atorgar total credibilitat a la seva versió. Les acusacions han basat les seves argumentacions en els informes dels psicòlegs i pediatres que van explorar les menors, que destaquen que el relat de les nenes és "lògic i coherent" i qualifiquen els fets d'"abús sexual molt probable".

Tant la fiscalia com l'acusació particular han recordat, igualment, que els professors i els pares de les nenes van declarar en la vista que aquestes no eren fabuladores ni mentideres, que estaven plenament adaptades al col·legi i que, per tant, no tenien cap motiu per inventar-se un història d'aquest tipus.

L'advocada de Francisco C.A. ha intentat desacreditar aquests informes psicològics, al·legant que en tres dels quatre casos "estan fets per les mateixes persones, són genèrics i diuen pràcticament el mateix". En la seva intervenció, que ha durat aproximadament una hora, la lletrada defensora ha repassat totes les contradiccions en què les menors havien incorregut a l'hora d'explicar els fets, subratllant que la versió de les nenes no coincideix quan relaten els llocs del gimnàs on suposadament es cometien els abusos o el moment de la classe en què es produïen.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive