V. B.

La Fundació Palau dóna sortida al fons artístic del pare de Palau i Fabre

La mostra recull el treball de Palau Oller en el disseny de teixits i mobles, en la pintura i altres facetes creatives

La Fundació Palau dóna sortida a l’important fons artístic del pare de Palau i Fabre
La Fundació Palau de Caldes d’Estrac presenta des del 25 d’abril un dels seus projectes més ambiciosos de la temporada. Es tracta de l’exposició Palau Oller polièdric, que vol donar a conèixer l’important fins de Josep Palau Oller, donat pel seu fill i creador de la Fundació, Josep Palau i Fabre. Un fons en gran part inèdit que compta, ni més ni menys, amb 50.000 documents entre pintures, dibuixos, escultures, ceràmica, joguines, mobiliari, ceràmica i altres objectes. El projecte de la fundació respon a la voluntat de Palau i Fabre de reivindicar la figura del seu pare en les múltiples facetes cratives que va desplegar, motiu pel qual s’han escollit textos del propi escriptor i assagista per comentar l’exposició.

La producció del projecte ha durat dos anys, durant els quals s’ha dut a terme una destacada tasca de catalogació del fons i identificació de moltes peces de teixit i de mobiliari fins ara considerades anònimes. Palau Oller va destacar precisament en el disseny de teixits, sovint en col·laboració amb el pintor Josep Mompou. A més de les peces conservades a la fundació, també s’inclouen objectes d’altres institucions i museus com el Disseny Hub de Barcelona o el Museu Tèxtil de Terrassa. L’exposició està dividida en tres grans espais temàtics: els teixits i la moda, joguines per a un poeta i El fabricant d’andròmines; Les botigues i el disseny de mobles; i El pintor i els seus amics. La mostra s’acompanya d’un llibre de 350 pàgines que inclou més de 500 il·lustracions de dissenys i teixits, mobles i projectes, objectes, pintures i dibuixos del fons de Palau Oller, de cara a difondre l’obra d’aquest dissenyador. El volum ha anat a cura de Josep Casamartina i compta amb textos de Tomàs Nofre, Palau i Fabre, Julià Guillamon, Mariàngels Fondevila i Alícia Vacarizo.

Perfil biogràfic
Palau Oller va néixer a Barcelona l’any 1888. De jove va publicar dibuixos satírics a la revista Papitu, amb influències d’Ismael Smith. A la primera dècada del segle XX comença a treballar com a dibuixant de teixits i estampats. També va fabricar joguines, llums i objectes decoratius, fins a dedicar-se de ple al disseny de mobiliari. En va arribar a crear prop de vuit mil models diferents. Malgrat tot, mai va abandonar la pintura, que va exposar de manera regular, sene assolir un gran ressò. Palau Oller va transmetre al seu fill l’ambient cultural català del primer ter´del segle XX, del qual Palau i Fabre es va nodrir com a base per esdevenir un gran poeta, assagista i historiador de l’art.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive