El tram de la N-II on aquest dimecres va patir l'accident mortal l'alcalde de Premià de Mar, Jaume Batlle, és el tram amb més concentració d'accidents greus de Catalunya i un dels principals de tota la xarxa viària de l'estat. Durant el període 2003-2005, segons les últimes dades analitzades en un estudi del Racc, s'han registrat una trentena d'accidents en aquest tram.
En els 1,8 quilòmetres pels quals transcorre la N-II al seu pas per Premià de Mar hi passen cada dia més de 50.000 vehicles, amb una mitjana de deu accidents mortals o greus cada any. D'aquests, un 20% són accidents on s'hi ha vist implicada una motocicleta, com en el cas de la mort de Batlle.
Es dóna la circumstància que el tram del municipi veí del Masnou és el segon en concentració d'accidents a Catalunya. Durant el mateix període hi ha hagut, anualment, una quinzena d'accidents mortals o greus 45 en tres anys. Tot i això, aquest tram ocupa el segon lloc perquè l'extensió en quilòmetre és també més gran. Al Masnou, la N-II hi passa al llarg de gairebé uns tres quilòmetres.
En total, en els vint quilòmetres d'aquesta carretera al seu pas per la comarca del Maresme s'han produït més d'un centenar d'accidents en aquests tres anys als quals fa referència l'estudi del Racc. Més de la meitat, concretament un 67%, han tingut lloc entre el Masnou i Premià de Mar.
Batlle va lluitar durant el seu mandat per convertir la N-II en una via cívica integrada a la trama urbana, ja que actualment no respon a la seva consideració com a Carretera Nacional ràpida. Les administracions locals ajuntaments i Consell Comarcal han mostrat la seva voluntat de continuar treballant per aconseguir una via de pas alternatiu a aquesta carretera.
Algunes propostes passen per fer gratuïta l'autopista C-32, així com la millora dels seus accessos. Tot i això, la Generalitat ha explicat, en diverses ocasions, que aquesta no és una solució viable. També s'ha estudiat la construcció d'uns laterals a l'autopista però en aquest cas el creixement urbanístic i l'esgotament del territori a la comarca ho dificulten.
En aquest sentit, el conseller de Governació i Administracions Públiques, Joan Puigcercós, ha reconegut aquest divendres dia 9 durant la seva vista a Mataró que el govern de la Generalitat té aquest tema "sobre la taula". "Part de la competència de l'NII és de l'Estat, però això no vol dir que ens haguem d'escapolir de la responsabilitat", ha dit el conseller, que també ha assegurat que la problemàtica de la NII "és un dels temes més vergonyosos que té plantejat Catalunya", tant per la densitat de tràfic i la sinistralitat, com per la barrera física que la carretera suposa pels municipis de la comarca del Maresme. Puigcercós ha explicat qeu el nou Estatut permet un nou tipus d'inversió continuada en infraestructures: "valdria la pena fer un capmàs per solucionar aquest problema de la NII", ha dit.
D'altra banda, l'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, ha reclamat a tots els ajuntaments i forces polítiques de la comarca que consensuin "d'una vegada per totes" una proposta única per poder-la presentar tant a la Generalitat com al govern central.
Comentaris