El guanyador del I Premi Internacional d’Assaig Josep Palau i Fabre, que es donarà a conèixer el dia 23 de febrer, podrà sentir-se ben orgullós de rebre el guardó. No només perquè porta el nom de l’eminent poeta, dramaturg i assagista, mort l’any 2008, ni pels 10.000 euros que s’embutxacarà, sinó perquè haurà rebut la benedicció de grans noms de la cultura europea. El jurat del premi, que s’acaba de constituir, està format per figures de reconegut prestigi internacional com ara el filòsof Tzvetan Todorov, l’escriptor Enrique Vila-Matas o el sociòleg Wolf Lepenies. Completen la llista el crític i traductor Jordi Llovet i Tomàs Nofre, com a president de la Fundació Palau. Tots ells ja s’han reunit per primer cop a Barcelona per preparar el veredicte d’aquest guardó, instituït per la Fundació Palau de Caldes d'Estrac i Galaxia Gutenberg / Círculo de Lectores. L'objectiu és premiar un assaig de tema lliure, preferentment humanista, amb un enfocament creatiu i no acadèmic, i obert a qualsevol disciplina del pensament.
La presència de Todorov, premi Príncep d’Astúries 2008 en Ciències Socials, és segurament la que desperta més expectació. Nascut a Sòfia (Bulgària) l’any 1939, és un dels noms més destacats de la filosofia del llenguatge, així com de l’estudi sobre el pensament il·lustrat. La seva obra és tan basta i inclou tantes disciplines, però, que és impossible encasellar-lo. Amb treballs tan influents com El nuevo desorden mundial o el recent El miedo a los bárbaros, Todorov s’ha constituït com una de les veus més respectades de la cultura europea. A cavall de dos móns, l’est i l’oest del vell continent (Tzodorov va emigrar a França l’any 1963 per estudiar amb Roland Barthes), es defineix a ell mateix com un “home desplaçat”. És per aquest motiu que el creuament de cultures i el desarrelament han estat dos dels ítems més recurrents en la seva trajectòria literària i filosòfica.
L’acompanyarà Enrique Vila-Matas, un dels novel·listes actuals més importants en llengua espanyola. Autor d’obres narratives com Bartleby y compañía, Doctor Pasavento o El Mal de Montano, que l’han convertit en un dels escriptors europeus de referència, Vila-Matas acumula premis de prestigi, com el Médicis Étranger, el Nacional de la Crítica o el Ciutat de Barcelona. A més, és cavaller de la Legió d’Honor de França, país on és particularment apreciat. Wolf Lepenies, per la seva banda, està considerat com un dels grans intel·lectuals alemanys, gràcies a la seva ingent tasca des de la disciplina de la sociologia. Professor a la universitat nord-americana de Princeton i a la Universitat Lliure de Berlin, en les seves obres ha reflexionat sobre conceptes com ara el desenvolupament de la cultura en la història alemanya o el significat de ser un intel·lectual europeu.
Els altres dos representants del jurat seran Jordi Llovet, conegut especialment per la seva tasca de traductor al català d’autors com Kafka, Rilke, Mann, Hölderlin, Flaubert o Baudelaire, però també com a crític i assagista literari; i Tomàs Nofre, president de la Fundació Palau, amic íntim de Palau i Fabre i col·laborador des de fa molts anys en el projecte d’escola privada Aula Escola Europea.
-
Perpetuar la memòria de Palau
Josep Sampera, director de la Fundació Palau, ha destacat que la institució d'aquest guardó vol mantenir viu el nom de Palau i Fabre, de qui ha recordat la seva importantíssima vessant assagística (sobretot a l'entorn de la figura de Picasso). Volem perpetuar la seva memòria associada a un projecte d'alt nivell, ha dit Sampera, que també considera que cal promoure la publicació d'assaigs, que no travessa el seu millor moment a l'Estat espanyol. El director de la Fundació ha recordat que quan es va convocar el premi, el 23 de febrer passat, ja s'afirmava a les seves bases que el seu jurat comptaria amb membres d'alt nivell internacional. I ho hem aconseguit, ha assegurat Sampera, que també ha volgut destacar la inestimable ajuda de Galaxia Gutenberg en aquest sentit.
-
Comentaris