El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i l'alcalde de Calella, Marc Buch, han polit les diferències evidenciades en les darreres setmanes i després de la Junta Local de Seguretat d'aquest dijous tots dos han comparegut plegats -no estava previst que fos així- per refermar la necessitat d'enfortir la cooperació institucional entre el Departament i l'Ajuntament. Elena ha demanat deixar de banda "debats estèrils" per posar l'accent en la recerca de solucions, mentre Buch espera que el reforç d'agents es concreti aviat per no haver de tornar a "alçar la veu". Amb tot, l'alcalde admet que els operatius conjunts de les darreres setmanes ja han donat fruits, amb una baixada dels fets delictius aquest mes de gener: "Estem en vies de solució".
Una hora més tard del previst -la Junta Local de Seguretat s'ha allargat per la participació dels grups de l'oposició a l'Ajuntament-, Elena i Buch han comparegut finalment plegats. La decisió s'ha pres a darrera hora, ja que inicialment Interior tenia en ment que el conseller fes la valoració de la reunió en una compareixença posterior al carrer.
Tot i que en els instants posteriors de la Junta han evitat el contacte informal, la presència de tots dos en un mateix escenari ha servit per visibilitzar el canvi en les relacions entre les dues administracions, després de setmanes tenses d'acusacions creuades entre l'alcalde i el conseller.
"Ha anat bé. Hem parlat de seguretat des d'una perspectiva global", ha començat dient el conseller, que ha refermat el seu compromís amb els veïns de Calella. Elena també ha recordat, en una intervenció sense pràcticament dades policials, que la seguretat no es gestiona amb "grans afirmacions ni proclames" i demana parlar-ne "superant les confrontacions".
Elena també ha rebutjat entrar en el debat sobre l'expulsió o no expulsió dels multireincidents d'orígen estranger i afirma que la seguretat cal tractar-la des de les dades dels fets delictius i no des de l'orígen de les persones que els cometen. Tampoc l'alcalde ha tornat a fer esment a aquesta polèmica.
A l'hora de les solucions, el conseller explica que "cada lloc és un món" i que són els operatius els que analitzen les particularitats de cada municipi per posar l'accent en aquelles qüestions prioritàries. En aquest sentit, Elena insisteix, com ja va fer la setmana passada al Consell Comarcal del Maresme, que la multireincidència té també una dimensió jurídica i legislativa.
Coincideix en el diagnòstic l'alcalde de Calella, Marc Buch, que demana que s'inverteixi de manera decidida en recursos tècnics i humans de l'administració de justícia i que es canviïn les lleis perquè la lluita contra els delinqüents multireincidència sigui realment efectiva, un cop se'ls deté per part de la policia.
Amb tot, Buch ha aprofitat la seva compareixença per recordar que va ser necessari "alçar la veu" per captar l'atenció dels màxims responsables del Departament d'Interior i espera que després dels compromissos adoptats aquest dijous això no hagi de tornar a passar. "Hem agafat un compromís de cooperació institucional", afirma.
En aquest sentit, l'alcalde de Calella destaca que els fets delictius han augmentat al municipi un 21,7% el darrer any, amb un increments dels furts del 34% i dels fets violents d'un 7%. En el seu conjunt, les dades delinqüencials a Calella són un 60% superios a la mitjana catalana i un 86% més altes que en el conjunt del Maresme.
Tot i això, des de l'Ajuntament s'admet que la col·laboració policia comença a donar fruits, gràcies a un dispositiu especial que en les darreres setmanes ha permès detenir vuit dels onze delinqüents multireincidents que actuaven al municipi. "Estem en vies de solució", assegura l'alcalde.
Buch, però, diu que encara no es pot abaixar la guàrdia, malgrat els fets delinqüencials ja han començat a baixar aquest mes de gener. L'alcalde demana més Mossos destinats a l'alt Maresme o que el desplegament de dispositius especials dels Mossos sigui més habituals del que ho havien estat fins ara.
Comentaris