La Casa del Capità General
La Casa del Capità General

La història de la Casa del Capità General acaba bé

L’Estat retorna a Sant Andreu de Llavaneres el casalot que l’exèrcit havia usurpat

VLM Capgros 1350x366 0322
 


No ha arribat a culebrot, però sí que ha estat la història de capçalera a nivell social per bona part de llavanerencs i llavanerenques. I en aquest cas la història acaba bé. Mesos després de fer la primera reclamació per negociar el retorn de la coneguda com Casa del Capità General a la vila, després de moure’s, anar a Madrid i negociar amb el Ministeri de Defensa ja es pot dur que objectiu assolit. La mansió ubicada a Llavaneres torna a ser dels seus habitants.

El ministeri de Defensa i l’Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres van signar el passat 1 d’abril l’acord de cessió de la casa del capità general al municipi. En l’acte, celebrat a la seu del ministeri, a Madrid, també s’ha fet el lliurament oficial de les claus de l’edifici. El consistori, que es mostra satisfet per haver culminar el procés, preveu convertir l’espai en una escola pública de música.

A principis d’any L’Ajuntament de Llavaneres i la secretaria d’Estat de Defensa havien iniciat converses per concretar la cessió de la casa d’estiueig de l’exèrcit espanyol. Després que l’arxiver municipal ha trobat escriptures en què el propietari feia una donació “irrevocable” a l’Ajuntament l’any 1936, i posteriorment la ministra Margarita Robles va manifestar la seva postura favorable a abordar l’ús públic de la casa.

En la reclamació, Llavaneres argumentava, amb documents oficials, que l’antic propietari va cedir la finca al poble de Llavaneres perquè s’hi obrís una escola. Va ser Ricard Martí i Martí qui en va fer donació al consistori el 17 d’agost de 1936, però amb la Guerra Civil la casa va passar a mans de l’exèrcit. Des d’aleshores, l’immoble ha tingut ús residencial d’alts comandaments de l’exèrcit.

Per tant la casa porta en mans de l’exèrcit des de fa 82 anys, i fins ara s’utilitza bàsicament com a casa d’estiueig de l’Inspector General de l’Exèrcit, el més alt càrrec militar a Catalunya, motiu pel qual se la coneix com la casa del capità general. Els llavanerencs només hi poden entrar un cop l’any, a l’estiu, quan l’exèrcit hi organitza uns concerts protagonitzats per una banda militar. Una situació que canviarà gràcies a l’acord entre Defensa i l’Ajuntament, que permetrà que l’immoble sigui un bé públic municipal amb fins educatius, tal i com va preveure inicialment l’antic propietari. 

Queixes per l’estat de l’immoble

Ara l’objectiu és adequar-la per a usos culturals, ja que el consistori hi vol traslladar l’escola municipal de música, que s’ha quedat petita; la ràdio municipal, i habilitar espais per a les entitats. L’alcalde, Nani Mora, calcula que les obres poden costar un milió d’euros i, tot i que no hi ha calendari, es preveuen fer ja durant el pròxim mandat. Mora explica que la casa està “en perfecte estat de revista”, però es mostra sorprès perquè abans de deixar l’espai “l’exèrcit s’ha endut endolls, bombetes, aixetes i la cuina”.

L’Ajuntament en podrà fer ús almenys durant els pròxims 75 anys, segons el conveni de cessió, però Mora no es resigna a seguir reclamant la titularitat de l’espai. “Ens sentim legítims propietaris”, insisteix l’alcalde.

Volien cobrar un cànon de 40.000 euros i volien posar clàusules perquè l’exèrcit pogués recuperar la casa en cas de necessitat per a la seguretat nacional”, es lamenta l’alcalde. Finalment cap d’aquestes propostes ha prosperat. “Era una casa d’estiueig i per l’ús que en feien, és millor que la pugui gaudir el poble”, celebra Mora.

Arxivat a:

Comentaris (3)

Apex Fa 6 mesos
Todo esto es una patraña. El caserón lo robó el ayuntamiento en el 36 coaccionando al propietario que era de derechas. El Dr. Martí. A ver si Cap Gros hace algo de periodismo e investiga en vez de creerse al político interesado de turno.
Jaume Subirà Fa 6 mesos
Homeeeee, ara ho diueu clar, "l'exèrcit ho va usurpar" i ara no ho cedeix al consistori, ho retorna a qui realment pertany i pel que diuen ho ha retornat en unes condicions de manteniment pésimes, quins coll... Jaume Subirà
Apex Fa 6 mesos
El antiguo propietario era el Doctor Martí y cedió de forma "irrevocable" la casa por coacción de las milicias republicanas. Hasta el punto que pasó la guerra refugiado en La Cerdaña, aunque dejó a su mujer en Llavaneres. Los rojos violaron y apalearon a su mujer dándola por muerta. Unos vecinos la curaron y unos pescadores la metieron en un barco para Argentina, porque ella era de allí. Cuando acabó la guerra el Dr. Martí donó la casa al Ejército Español. Esta es la verdad.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive