El Consell Comarcal del Maresme ha preparat una Guia de llibres amb perspectiva de gènere i LGTBI. A les portes de Sant Jordi, l'ofereix a les biblioteques i al públic en general, pensant sobretot en el camp de la literatura infantil i juvenil. Les guies es poden consultar en aquest enllaç.
Des de l'organisme destaquen que la literatura és un canal molt potent de transmissió i contribueix a crear una concepció del món, de les persones i de les coses, reproduint també rols i estereotips de gènere, mites i creences. Especialment important és aquest fet quan parlem de literatura infantil i juvenil, ja que ens estem dirigint a un públic “en construcció” i cal tenir molt en compte aquest factor a l’hora de pensar i oferir publicacions i contingut.
A través de l’Àrea d’Equitat i Acció Social, el Consell Comarcal ofereix a les biblioteques i al públic en general un repositori de llibres amb perspectiva de gènere i LGTBI. A banda de la Guia general que recull la importància de les lectures inclusives, les obres seleccionades s’han diferenciat en funció del públic al qual van destinades i es classifiquen en 7 temàtiques. Aquestes són: rols de gènere; noves masculinitats; LGBTI+; empoderament i violència masclista: educació sexual i afectiva; dones històriques; i diversitat cultural i familiar (+conflictes armats).
El Consell Comarcal ha promgout la guia des de la perspectiva que la cultura pot facilitar moltes eines per visibilitzar les mancances que pateix la nostra societat. A la vegada, l'entenen com un potent instrument per aconseguir millores i canvis que ens permetin caminar cap a una nova societat més igualitària, respectuosa i lliure.
La publicació és, en defintiva, com una gran eina de treball en àmbits com l'educació de cara a conscienciar la població en un àmbit on encara predominen els estereotips i on la violència i l'exclusió són sovint massa protagonistes.
Comentaris