Construcció d'habitatge al Maresme, on el lloguer és massa car
Notícies relacionades
Construcció d'habitatge al Maresme, on el lloguer és massa car

Les famílies maresmenques destinen el 50% dels ingressos al lloguer

El preu mitjà del lloguer augmenta més d'un 7% en un any i se situa en 833 euros, una xifra que obliga els maresmencs a un esforç econòmic massa elevat

L’esforç econòmic de les families del Maresme per fer front a les despeses de lloguer se situa, de mitjana, en el 50%. Una xifra molt superior al 30% que estableixen aproximadament els experts com a topall màxim recomanable.Així ho estableix l’informe sobre el comportament del Mercat Immobiliari al Maresme l’any 2023, elaborat per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal.

D'aquesta manera, es posa de manifest que els preus del lloguer estan molt desequilibrat respecte a la renda mitjana de les famílies de la comarca, un mal habitual al conjunt de la corona metropolitana, amb augments molt elevats respecte als exercicis anteriors. Els registres mostren que el preu mitjà del lloguer al conjunt de la comarca es va situar en tancar el 2023 en els 833,45 euros mensuals, un 7,25% més que l’any anterior.

El ventall és molt ampli segons els municipis que s'analitzin, anant del 38,51% d’Òrrius i el 77,81% de Sant Vicenç de Montalt. Aquest últim municipi, a l'igual que Cabrils, Llavaneres o Sant Iscle, presenten percentatges probablement distorsionats, fruit de la presència de torres de grans dimensions. En tot cas, són molts els municipis que superen el 50%, entre ells Mataró, però també Alella, Caldes d’Estrac, Calella, Dosrius, El Masnou, Montgat, Premià de Mar, Sant Cebrià de Vallalta, Santa Susanna i Vilassar de Mar.

Vista aèria de Vilassar de Mar

Vista aèria de Vilassar de Mar, on el preu per m2 és el més elevat de la comarca

El mateix estudi apunta que els lloguers i les compres d'habitatges van baixar notablement durant el 2023 respecte a l'exercici anterior a la comarca. En total es van registrar 12.953 moviments immobiliaris, el 57,22% s van ser contractes de lloguer i el 42,78% restant compravenda. El nombre de lloguers 7.412) és la xifra més baixa des de 2009 i respecte a l’any anterior va recular un 10,9%. Les compravendes (5.541) encara van caure més, en concret un 16,4%, una caiguda molt més accentuada que al conjunt de Catalunya. on es va registrar un increment del 5,8%.

El 88,4% de les transaccions de compravenda han estat d’habitatge de segona mà per un 11,6% d’habitatge nou. Tiana és el munici amb el preu per metre quadrat més elevat del Maresme (5.042,12€/m²) i Tordera, la localitat on, de mitjana, el metre quadrat és més econòmic (1.401,54€/m²).  D’entre els municipis maresmencs de més de 5.000 habitants Vilassar de Mar és on, de mitjana, el metre quadrat construït és més car (3.888,9€/m²) i, també, quan l’habitatge és de segona mà (3.690,88€/m²).

 

 

Comentaris (3)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive