El Maresme estudia com reutilitzar l'aigua de la depuradora de Mataró. L'escassetat d'aigua a la comarca, que té pocs recursos de captació propis, ha donat peu a l'inici d'un projecte impulsat pel Consell Comarcal i finançat per l'Agència Catalana de l'Aigua, per analitzar com es pot fer servir l'aigua regenerada.
Segons expliquen des del Consell Comarcal, els 11 sistemes de sanejament que hi ha a la comarca, entre ells la depuradora de Mataró, llencen el 95% de l'aigua tractada al mar. El que es vol ara és aplicar el concepte d'economia circular per intentar reutilitzar aquestes aigües depurades, que segons els càlculs de la institució, generaria un nou recurs hídric d’uns 20Hm3/any.
La prova pilot es durà a terme a la depuradora mataronina en un projecte que tindrà un cost de 287.000 euros, finançat en gran part per l'ACA. L'objectiu serà validar a escala industrial diferents tecnologies de regeneració d’aigües residuals urbanes i la seva posterior reutilització en diferents usos.
En concret, s’analitzarà si es pot usar per a regenerar els aqüífers de la riera d’Argentona que presenten problemes de nitrats i una certa intrusió salina a la part baixa, o bé el seu possible ús agrícola.
Tal i com expliquen des del Consell Comarcal, com a conseqüència de la situació d’emergència climàtica, cal dissenyar una estratègia que permeti augmentar la resiliència de la comarca davant l’escassetat hídrica.
Comentaris