Vern Bueno

Els pescadors desbloquegen els ports i tornaran a la mar el dilluns

Les cofradies, reunides en assemblea a Arenys de Mar, van ratificar ahir l'acord firmat pels representants dels pescadors catalans a Madrid

La vaga de pescadors a Catalunya ha quedat finalment desconvocada. Així es va decidir ahir a l'assemblea de la Federació de Cofradies de Pescadors de Catalunya, celebrada a Arenys de Mar. Els congregats van optar aixecar el bloqueig del port de Barcelona (el de Tarragona també va quedar obert durant la jornada d'ahir) i ratificar l'acord que havien signat ahir al matí a Madrid els seus representants, encapçalats pel president de la federació de Confraries de Catalunya, Vicenç Balaguer, amb la Ministra d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Elena Espinosa.

Poc abans de començar l'assemblea, cap a les 12 del matí, arribava a Arenys la notícia de què ja s'havia signat un acord amb el Govern Central. Els negociadors havien acceptat l'última proposta de l'executiu: ajudes de 0,095 euros per litre de gasoil, 11 cèntims d'euro més dels oferts inicialment. Així doncs, el preu del gasoil es rebaixarà finalment de 50 a 40 cèntims el litre, tot i que els pescadors reclamaven pagar el mateix que els seus col·legues francesos (no més de 30 cèntims).

A la porta de la confraria de Sant Elm, molts pescadors donaven a entendre que no estaven satisfets amb aquest acord i es preveia una llarga jornada de negociacions. “Veiem molts punts foscos i, sens dubte, no hem aconseguit el què demanàvem”, va explicar el vicepresident de la confraria de pescadors de Blanes, Eusebi Esgleas, poc abans d'entrar a la reunió. L'assemblea va acordar no decidir res fins les 4 de la tarda, a l'espera de què els representants dels pescadors catalans, que havien estat tota la nit negociant a Madrid, arribessin a Arenys per explicar els punts de l'acord i els motius que els havien empès a signar-lo.

El port de Barcelona, reobert

Tot i així, els pescadors no van esperar a l'arribada dels seus delegats i, a un quart de cinc de la tarda, van decidir per unanimitat la retirada dels vaixells pesquers que barraven l'entrada i la sortida al port de Barcelona, posant fi a dos dies i dues nits de bloqueig. Segons el president de la Confraria d'Arenys de Mar, Maurici Pulido, aquesta decisió es va prendre a causa de la “repercussió social i econòmica” que havia comportat el bloqueig, situació “que no feia falta que es demorés”.

Pocs minuts després, arribava al port d'Arenys Vicenç Balaguer i la resta de representants dels pescadors a Madrid, visiblement cansats després de tota la nit negociant. Els pescadors es van tancar durant prop d'una hora i mitja per decidir si ratificaven o no l'acord al qual es va arribar amb l'executiu central. A mesura que avançava la tarda, es feia més patent la sensació de què els pescadors es resignarien a assumir l'acord. “No hi ha volta de full, s'ha firmat i ja està”, comentava un dels pescadors abans de procedir-se a la votació. Altres, en canvi, expressaven el seu desacord. “Estem igual o pitjor que abans. Les protestes no han servit per a res. Abans de firmar, s'hauria d'haver consultat amb totes les confraries”, es queixava un dels congregats.

La vaga, desconvocada

L'assemblea va finalitzar amb la votació dels pescadors, que van decidir pràcticament per unanimitat acceptar l'acord i desconvocar la vaga. Així mateix, van optar per no tornar a pescar fins la matinada del diumenge al dilluns, per la qual cosa difícilment es podrà trobar peix fresc als mercats catalans fins el proper dilluns a la tarda. Vicenç Balaguer va explicar que aquesta decisió s'havia pres “en solidaritat amb els pescadors que han passat varies nits bloquejant els ports”, els quals tampoc tindrien temps de tornar al seu port base i sortir a pescar aquesta matinada i avui al matí. La mesura, però, també assolia caràcter de protesta per l'actuació del govern. “Creiem que l'administració podria haver fet més”, va assegurar el president de la Federació de Confraries, conscient que no s'havia donat solució a bona part de les demandes dels pescadors.

Segons Balaguer, l'acord es va firmar “a causa de les circumstàncies” que es donaven ahir al matí, principalment que tant Catalunya com el País Valencià s'havien quedat sols, ja que la resta de comunitats autònomes implicades en la vaga si que havien accedir a firmar. Balaguer va explicar que l'acord “no és un salvavides per als pescadors”, però va constatar que permetrà que els armadors puguin estalviar força més cada setmana, sense entrar en xifres concretes. “L'únic que volem els pescadors és sortir a la mar i poder viure amb dignitat”, va concloure.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive