Òscar Fernández

Els partits polítics defensen un model d'escola bressol públic

El debat, que va ser organitzat per la Plataforma 0-3 i el MEM, s’enmarcava en el III Simposi d’Educació 0-3 que s’ha celebrat al CEIP Camí del Cros durant els dies 7,8 i 9 d’octubre.

Jaume Aguilar, president del MEM, va iniciar la taula rodona plantejant dues preguntes que els representants polítics havien de respondre. La primera es referia a les propostes per satisfer la demanda de places que existeix, i la segona a quin és el valor que té l’escola bressol pública per a cada partit.

El PSC va anomenar a l’etapa de 0-3 socio-educativa, ja que té un alt valor en la formació del nen. Consol Prados, candidata al Parlament, va parlar en termes autonòmics i es va referir a la creació d’una xarxa pública d’escoles bressol, que es convertirien no només en un centre educatiu sino en un motor que generaria vida social al seu voltant, com, per exemple, cursos per a pares o activitats de lleure. Per Mataró, va proposar la creació de 2 noves escoles bressol: una a Via Europa i una altra a Cal Collut. Prados, per últim, va demanar la cooperació entre administracions públiques.

Vicent García, regidor de CIU a l’Ajuntament de Mataró i director d’una escola d’educació especial, va respondre amb xifres a la primera qüestió: crear 5 escoles bressol de 80 places per tal d’assolir un total de 400 en 4 anys. Per altra banda, considera que les etapes dins l’escola bressol s’haurien de dividir en assistencial (de 0 a 1 any) i educativa (d’1 a 3 anys).

Mesures com aconseguir la màxima escolarització dels infants de 0 a 3 són un dels principals objectius del PP, juntament amb la concertació d’escoles privades ja que, segons Josep María López, no n’hi ha prou amb la pública. D’altra banda, va denunciar la demagògia i l’enfrontament entre administracions a l’hora de posar-se d’acord i solucionar els problemes de places.

L’escola bressol pública suposa per ICV el nucli de l’entorn educatiu, ja que defensa dos drets bàsics, com són el de l’educació de l’infant i el de l’assistència a la família. Joan Lleonart, representant dels ecosocialistes, també va demanar una llei per regular els serveis de les escoles bressol privades, i es va posicionar en contra de les que existeixen en algunes empreses ja que, segons ell, “només serveixen per tenir més collat al treballador”.

Per a Carles Rocabert, alcalde de Cabrera de Mar per ERC, són les administracions públiques les que han de cobrir l’etapa 0-3, i va demanar més competències i recursos pels ajuntaments per crear una xarxa pública de qualitat.

El debat posterior va comptar amb les intervencions d’un nombrós públic, format majoritàriament per mestres d’escola bressol i estudiants de magisteri infantil. Entre altres questions, van denunciar que no es pot lluitar contra la manca de places amb un augment de la ratio i també van expressar la seva decepcció amb les administracions públiques per la falta de solucions.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive