M.Coll

Els alcaldes del Maresme s'uniran per demanar la regeneració de les platges

Un conveni entre la Generalitat i els ports ja estipula que aquests paguin un 50% d'aquestes actuacions

Els alcades del Maresme afectats per la negativa del govern espanyol de no regenerar la sorra de les platges de la comarca consideren que units encara poden fer canviar d'opinió la ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona. Carles Rocabert, alcalde de Cabrera de Mar, un dels municipis més afectats pel darrer temporal, ja ha anunciat que aquesta tarda o demà es reunirà amb els alcaldes de Premià de Mar i Vilassar de Mar per pactar una estratègia. "Les declaracions de la ministra m'han sorprès perquè en aquests moments esperaven l'aprobació del projecte de recollida de sorra del banc de Premià, del qual només faltava l'estudi de pacte ambiental i la seva concessió", ha explicat l'alcalde. A més, Rocabert també ha demanat més informació per part del ministeri ja que "no han deixat clar si la negativa ja és per aquest any o pel proper".

Rocabert també ha declarat que òbviament el problema de la manca d'arena és dels ports però aquests no poden fer-se càrrec de la regeneració complerta de les platges, un problema que fa més de nou anys que s'arrossega en aquest municipì. El darrer temporal s'ha emportat mitja platja de Cabrera i els tècnics calculen que d'aquí dos anys la desaparició serà complerta.

Un altre municipi de la comarca afectat és el de Montgat. El seu alcalde, Alfred Matamala, ha demanat una visita de la ministra al Maresme: "des de la butaca de Madrid no trobaran sol·lucions per les platges, han de parlar amb els tècnics i venir a la zona". Des d'aquest consistori es proposa escriure una carta de pressió al ministeri signada per tots els alcaldes perjudicats per recordar a Narbona que els permissos per la construcció de ports també arriben des de la capital espanyola.

Per altra banda, Antoni Soy, president accidental del Consell Comarcal del Maresme, també s'ha mostrat preocupat per les declaracions de la responsable de Medi Ambient i ha explicat que des de l'institució comarcal s'intentarà "buscar solucions tècniques i polítiques". Respecte la postura del govern ha estat explícit: "Les competències sobre la sorra de les platges són de l'estat i sino les volen que la cedeixin a la Generalitat".

Precisament avui el govern català ha fet públic un conveni signat el passat 27 de febrer en el qual alguns ports de Catalunya es comprometien a finançar el 50% de les regeneracions de les platges que perdessin sorra per culpa seva. En el cas del Maresme, el port Barlís aportava 82.000m3 de sorra, Mataró 24.000m3, Premià 52.500m3, el Masnou 28.000m3 i Arenys 45.000m3. Quantitats minúscules segons els alcaldes, ja que Cabrera de Mar actualment necessitaria per recuperar-se 1.300.000m3 de sorra.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive