capgros.com/ACN

El TSJC admet un recurs de la Plataforma en defensa del centre d'Argentona

La plataforma va presentar el recurs perquè considerava que la zona estava emmarcada en un entorn de protecció cultural.

La Sala del Contenciós administratiu del Tribunal Superior de Justícia ha admès a tràmit el recurs interposat per la Plataforma en Defensa del Centre Històric d'Argentona contra l'acord d'enderroc de la masia de Cal Guardia, datada del segle XVI, així com d'altres elements del centre i que va ser aprovat per la Comissió de Patrimoni de Barcelona. La plataforma va presentar el recurs perquè considerava que la zona estava emmarcada en un entorn de protecció cultural. L'entitat havia aconseguit, fins al mes de març, endarrerir un projecte de l'Ajuntament que va iniciar-se al 2003 i que pretén construir pisos, locals comercials i aparcaments en el centre històric del municipi.

Ara, amb la masia de Cal Guardia a terra, juntament amb quatre o cinc cases antigues del poble i l'edifici de l'antic cinema Espanya, l'objectiu de la plataforma és evitar que els interessos privats tirin endavant una obra que també afectaria a la font de Sant Domingo i a dues mines dels segles XVIII i XIX. El portaveu de la plataforma, Xavier Collet, ha explicat que havent-se frustrat el primer objectiu d'evitar l'enderroc –fins i tot s'hi van tancar un dies abans de la data de demolició–, “ara reivindiquem un espai públic que no canviï radicalment la fisonomia del centre històric d'Argentona”.

De moment, segons la plataforma, el projecte municipal està aturat des de l'enderroc al mes de març i l'inici d'obres estaria pendent d'unes inspeccions arqueològiques a la zona perquè hi ha indicis que es pugui trobar esquelets humans. A més, un recurs via judicial denuncia que la zona enderrocada estava protegida. Aquesta setmana, la Sala 5a del contenciós administratiu del TSJC ha admès a tràmit el recurs interposat contra l'acord d'enderroc del centre històric aprovat per la Comissió de Patrimoni. Segons Collet, la Comissió va fer cas omís d'uns informes tècnics que reclamaven la conservació dels edificis. A més, segons argumenta Collet, els edificis estaven en el perímetre de protecció d'una casa de Puig i Cadafalch, declarada Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) des de la dècada dels anys 80: 'no es podia enderrocar cap dels edificis, però l'alcalde té molta influència a la Generalitat'.

Des de l'Ajuntament, el tinent d'Alcalde, Jordi Pinart, assegura que cap d'aquestes mesures afectaran al calendari previst i “durant el primer trimestre de l'any ja es podran veure màquines”. Pinart ha explicat que fins ara tota instància legal els ha donat la raó i “ara per ara no n'hi ha cap que ens aturi” .

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive