capgros.com/ACN

El sud de la comarca recupera parcialment les platges

Una draga del Ministeri de Medi Ambient ha reomplert d'arena els litorals de Premià de Mar, Vilassar de Mar, el Masnou i Cabrera de Mar

Vuit mesos després dels temporals de Sant Esteve, les platges del sud del Maresme han recuperat la sorra perduda al desembre. Una draga del Ministeri de Medi Ambient ha reomplert d'arena els litorals de Premià de Mar, Vilassar de Mar, el Masnou i Cabrera de Mar –per aquest ordre. Tot i això, encara hi ha molts punts de la costa on s'estan fent obres de millora dels passejos marítims, amb la col·locació d'esculleres que els protegeixin de futurs temporals. Això provoca que els banyistes convisquin amb maquinaria pesada, en plena temporada d'estiu. També es donen altres situacions estranyes, com el fet que la platja mes perjudicada, la de Cabrera de Mar, és on més tard s'han posat a treballar.

L'Estat, tot i que més tard del que s'havia previst, ja ha abocat fins l'últim gra de la sorra que va prometre que abocaria a les platges del sud de la comarca del Maresme. Primer van ser uns 50.000 m³ no previstos inicialment al litoral de Premià de Mar i després van venir els 500.000 m³ que calia reparti entre les platges de Masnou i Montgat (200.000 m³), Vilassar de Mar (100.000 m³) i Cabrera de Mar (200.000 m³).

A principis d'estiu, els primers banyistes van haver de conviure amb la draga que reomplia les platges, amb l'afegit que alguns trams estaven tallats i, per tant, hi havia menys espai a repartir per estirar la tovallola. El més greu és que en ple mes d'agost, les platges continuen en obres. Es la majoria de casos s'estan reconstruint els passejos marítims destruïts per les onades i s'estan reforçant amb murs d'escullera.

Entre el Masnou i Montgat la zona afectada és de gairebé un quilòmetre de passeig i, com a conseqüència de les obres encara hi ha un tram de platja tallat que, els caps de setmana, quan no hi ha màquines treballant, es permet el seu ús. A Vilassar de Mar, la situació és similar, tot i que el tram de passeig afectat és menor, de poc més de mig quilòmetre.

A Cabrera de Mar s'estan reconstruint uns 300 metres de passeig i també s'aprofita per allargar-lo uns 100 metres més. Aquestes obres són de les que més afecten els banyistes, ja que bona part dels 200.000 m³ de sorra que s'han abocat a la platja estan apilonats a l'espera que finalitzi la construcció de l'escullera per poder-la col·locar a lloc.

Cabrera vol un espigó

Precisament l'Ajuntament de Cabrera de Mar s'ha reunit recentment amb el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, per mirar de solucionar d'arrel el problema de la manca de sorra a les platges. L'alcalde de Cabrera de Mar, Joan Vilà, diu que la solució és la construcció d'un espigó davant els apartaments Costamar.

Vilà ha arrencat el compromís del conseller perquè en tres mesos s'estudiï aquesta possibilitat i es proposi quina ha de ser la solució definitiva al problema. L'alcalde diu que la regeneració de les platges és una despesa de diners inútil. 'Quan vingui el pròxim temporal s'endurà la meitat de la sorra que acaben de posar', assegura.

Vuit mesos de promeses
El passat mes de desembre de 2008, els dies de Nadal i Sant Esteve, un fort temporal marítim va arrasar la costa catalana. Onades de fins a cinc metres i ratxes de vent de més de 100 quilòmetres per hora van deixar les platges del sud del Maresme totalment destrossades, sense un gra de sorra en alguns trams i amb els passejos marítims malmesos per la força de l'aigua.

El govern de l'Estat es va posar ràpidament a disposició dels municipis afectats, però des d'aquelles destrosses fins a la recuperació parcial de les platges han passat vuit mesos en els quals s'han anat incomplint les promeses i els terminis que s'anaven posaven sobre la taula. Al gener, el secretari general del Mar, Juan Carlos Martín Fragueiro, prometia solucions en dos mesos.

No va ser, però, fins a finals d'abril que el Ministeri de Medi Ambient va anunciar quines eren les actuacions d'emergència que calia prendre per garantir la temporada de bany: 500.000 m³ de sorra, nou milions d'euros d'inversió i inici immediat de les obres. Aquestes van ser les xifres d'una trobada molt tensa entre representants del Ministeri i dels Ajuntaments afectats.

L'imminent inici d'aquestes obres es va acabar traduint en gairebé dos mesos. Les primeres actuacions van començar la segona quinzena de juny a Premià de Mar, precisament l'únic municipi que no havia estat inclòs en el paquet d'actuacions d'emergència i que va provocar les queixes irades del seu alcalde, Miquel Buch, que va titllar d''incompetent' el Ministeri de Medi Ambient.

Després de Premià de Mar, la draga que reomplia les platges de sorra va marxar cap al Masnou i, a principis de juliol, arribava a Vilassar de Mar amb sorra procedent de la bocana del port d'Arenys de Mar. Cabrera de Mar, la platja més afectada pels temporals no va començar a rebre la sorra fins a finals del mes de juliol.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive