Port d´Arenys de Mar
Port d´Arenys de Mar

El Port d’Arenys, puntal econòmic del Maresme

Aquest estiu un itinerari didàctic a la zona de pesca ofereix a la ciutadania apropar-se a les instal·lacions marineres arenyenques

El Port d’Arenys és, avui per avui, un important generador d’activitat econòmica a la comarca que crea riquesa, llocs de treball i dinamitza tot el seu entorn. Punt de referència del sector, s’hi realitzen activitats pesqueres, nàutiques, de turisme marítim, restauració, serveis o industrials, com són les drassanes i la reparació de vaixells. El port arenyenc, més enllà de tota la seva trajectòria, és un ens viu i en moviment que evoluciona i es projecta dia a dia.

Segons les dades facilitades per Ports de la Generalitat, el Port d’Arenys de Mar té una facturació estimada de 33 MEUR i dona ocupació a uns 400 treballadors directes i indirectes. Pel que fa al sector pesquer, el peix desembarcat és de 2.871.767 kg, amb valor i venda de 7,6 MEUR, i es compta amb 56 embarcacions. Una altra dada aclaridora del potencial d’aquest gran enclavament marítim maresmenc és que a la dàrsena d’Arenys es manipulen més de 100.000 caixes de peix a l’any. En un dia punta, per exemple, es poden arribar a manipular unes 1.000 caixes de peix.

Però el Port d’Arenys de Mar, a banda de la seva força com a motor econòmic, és també un espai de referència per al sector nàutic, on s’hi poden trobar el Club Nàutic Arenys (428 amarradors de 6 a 24 metres d’eslora i l’Escola de Vela amb regatistes internacionals), el Club Mar-Esport (180 embarcacions de 4 a 8 metres d’eslores), el Club de Rem, espai per a vaixells turístics locals; l’Associació Top Trap, que gestiona l’embarcació Sant Pau, antic vaixell de pesca que utilitza l’Ajuntament d’Arenys per fer promocions i activitats del municipi; i l’associació El Moll, que impulsa la preservació i divulgació del patrimoni marítim i embarcacions clàssiques.  

Pel que fa al sector industrial, el port arenyenc és un dels ports catalans destacats en àmbits de construcció, manteniment i reparació de vaixells. De fet, s’hi poden trobar empreses com ara, Tramontana (Grup Aresa internacional) i Drassanes Dalmau, que construeixen una àmplia tipologia de vaixells (de passatgers, vigilància, pesquers...) i fan dissenys a mida. I Varador 2000, que es dedica a la reparació  i manteniment d’embarcacions. Aquestes empreses, precisament, fan un important esforç en innovació tecnològica i sostenibilitat, i tenen un ampli reconeixement internacional.

Port d´Arenys de Mar

I en relació al sector turístic i la restauració, un altre dels eixos importants de l’equipament, el port d’Arenys de Mar té una àmplia oferta gastronòmica lligada a la tradició marinera  de la vila i a l’espai portuari, amb 10 restaurants. Precisament, aquests, conjuntament amb els altres locals de restauració, dinamitzen el port, un àmbit que acull activitats lúdiques, esportives, formatives i en el qual es fan visites de grups escolars. En concret, l’any 2016 van ser un total de 7.000.

Un port viu i en moviment

El Port d’Arenys de Mar és, però, actualment, un espai ben viu en el qual cal anar treballant permanentment per millorar-lo. En aquest sentit, el passat 17 de juny, el Conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, acompanyat de l’alcaldessa d’Arenys de Mar, Annabel Moreno, va fer-hi una visita, coincidint amb la posada en servei del nou itinerari didàctic per a escolars i visitants a la zona de pesca i l’estrena de noves instal·lacions i àrees de passeig.

Pel que fa a aquest Circuit didàctic, cal explicar que el fet que el port arenyenc sigui un centre molt visitat per milers d’escolars i ciutadans, en especial la zona pesquera, ha motivat que l’Administració portuària vulgui posar-hi en valor la cultura marinera. Per això s’ha creat un itinerari didàctic a la zona de pesca,  amb l’objectiu que apropi més la ciutadania a l’equipament.

Port d´Arenys de Mar

Precisament, sobre aquesta actuació, el conseller Rull va assegurar durant la seva visita a Arenys de Mar que "mirarem d'anar replicant aquest primer itinerari didàctic en altres ports de la Generalitat, com a reclam per a turistes i escolars, perquè vegin el port com un element normal i entenguin què s'hi fa".

El circuit que s’ha instal·lat consta de 10 panells divulgatius que posen en relleu la història del port i la Confraria de Sant Elm, les arts de pesca, els tipus de peix, la navegació i l’impacte que tenen els residus al mar. L’itinerari va des de la Casa del Mar, passa per la zona de caixes, la llotja de peix blanc, la llotja de peix blau i finalitza a la zona on es tracten els residus. D’altra banda, el sector esportiu s’ha reforçat amb una nova base nàutica que ha de fomentar la vela i apropar els  ciutadans, principalment els joves, a la pràctica d’esports nàutics. Es va inaugurar el mateix dia de la visita del conseller Rull al port.

És important destacar que Ports de la Generalitat ha invertit 1,5 milions d’euros en un projecte que contempla tres grans actuacions a la zona de ponent: l’arranjament d’una part del Rial del Bareu, l’optimització i la  revitalització de la zona del contradic amb cinc locals que impulsaran l’activitat i dinamitzaran econòmicament l’espai, la creació i adequació de zones de passeig i l’impuls a la mobilitat sostenible.

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive