El proper dia 15 de setembre començarà el curs escolar amb 25.000 alumnes nous als centres públics. Així, s'estima que aquest any hi haurà uns 530.000 alumnes en els centres d'ensenyament públic obligatori, davant els 504.000 de l'any passat. A aquests alumnes s'han de sumar els 325.000 escolars dels centres privats concertats. Aquestes dades les ha donat a conèixer la consellera d'Educació, Marta Cid, en una visita que ha realitzat aquest matí al nou centre de Diagonal Mar.
La consellera no ha volgut donar xifres exactes del nombre d'alumnes d'aquest any fins que no comencin les classes, però ha aprofitat per fer un balanç de les obres i actuacions que el seu departament ha portat a terme a diversos centres de Catalunya. Cid ha destacat el "gran esforç" que s'ha fet per dur a terme totes les obres previstes heretades del govern anterior.
En aquest curs 2004-2005 s'estrenaran 37 centres nous, 28 d'ells d'ensenyament infantil i primària, i en uns altres 57 s'han fet importants obres d'ampliació. La inversió total ha estat de 175,5 milions d'euros. A més, Educació també ha invertit uns altres 34 milions d'euros en 632 obres de manteniment, supressió de barreres arquitectòniques i en nous dispositius de seguretat. Aquestes obres s'han realitzat durant les vacances de l'estiu en centres repartits per tot el territori català.
Marta Cid també ha explicat que aquest any es reduirà en gairebé 800 el nombre de nens que s'escolaritzen en mòduls prefabricats, i que en total ascendeixen a 16.600 repartits en 503 mòduls, encara que no ha descartat que es posin en marxa alguns més amb caràcter transitori si es necessita augmentar el nombre de places escolars durant el curs.
Tomás de San Cristóbal ha explicat que actualment hi ha 25 centres escolars que funcionen en mòduls i que per a aquest cursos s'han hagut de posar en marxa uns altres 16 per atendre 1.500 alumnes, la majoria per P-3.
En aquest sentit, la consellera ha assegurat que tractaran d'acabar amb aquest tipus d'instal·lacions i utilitzar-les només amb caràcter provisional, i acabar amb la perpetuïtat d'alguna d'elles, en les quals promocions senceres s'han escolaritzat.
La consellera també s'ha referit a les reclamacions de les associacions de pares que demanen que els llibres de text siguin gratuïts i ha recordat que aquest és un dels objectius de la legislatura, remarcant que s'està treballant en això per implantar aquesta mesura de forma progressiva.
Respecte a la participació de Catalunya en les modificacions de la Llei de Qualitat de l'Ensenyament, Marta Cid ha dit que des del primer moment Catalunya lidera aquest procés, i que ja estan treballant en un document, a petició del Govern, en què concreten quins han de ser els canvis i els mínims que permetin a les CCAA tirar endavant el seu propi projecte educatiu.
Per a la titular d'ensenyament, els canvis són urgents i estan lligats a més a més als recursos necessaris per dur a terme noves infraestructures, incrementar els recursos humans, posar en marxa programes de planificació i perquè la integració sigui el més ràpida i tranquil·la possible.
Comentaris